'Lachen goed voor geheugen'

Getty Images

Na het bekijken van een komisch filmpje, scoren senioren beter op een geheugentest. Lachen vermindert stress en lijkt daardoor goed te zijn voor het geheugen. Dat blijkt uit een onderzoek van Loma Linda University.

Uit eerder onderzoek bleek dat het stresshormoon cortisol het geheugen en leervermogen bij ouderen kan aantasten. De onderzoekers wilden erachter komen of lachen de schade die cortisol aanricht vermindert.

Lager cortisolniveau

Een groep gezonde senioren en een groep senioren met diabetes bekeek een komische video van twintig minuten. Zij werden vergeleken met leeftijdsgenoten die het filmpje niet mochten zien. Bij de twee groepen die de video hadden bekeken, bleek het cortisolniveau lager te zijn. Bovendien maakten zij geheugentesten beter dan leeftijdsgenoten die niet naar het filmpje mochten kijken. Bij de diabetici ging het cortisolniveau het meest omlaag. De gezonde senioren vertoonden de meeste vooruitgang bij de geheugentesten.

Minder stress

"Het is simpel, hoe minder stress je ervaart, hoe beter je geheugen”, zegt een van de onderzoekers, Lee Berk. “Humor vermindert nadelige stresshormonen zoals cortisol die schadelijk zijn voor het geheugen, het verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloeddoorstroming en je humeur”.

De eerste resultaten van dit onderzoek zijn gepresenteerd tijdens de jaarlijkse Experimental Biology-bijeenkomst in San Diego.

Bron 
  • Medical Xpress