Slaapmiddelen vergroten risico op dementie

Getty Images

BAARN - Oudere patiënten die slaapmiddelen gaan gebruiken, verhogen daarmee hun risico op het ontwikkelen van dementie. Dat schrijven Franse onderzoekers in het British Medical Journal.

De meeste kalmerings- en slaapmiddelen behoren tot de benzodiazepinen. Hoewel je deze medicatie eigenlijk maar een paar weken mag gebruiken, slikken sommige mensen ze jarenlang.

​Dementeren De wetenschappers volgden 1063 mannen en vrouwen van gemiddeld 78 jaar die bij het begin van het onderzoek nog niet dement waren. De studie startte in 1987 en duurde 20 jaar. Ze bekeken wie er begon met het gebruiken van benzodiazepinen en wie er ging dementeren. Het gebruik van de slaap- en kalmeringsmiddelen bleek het risico op dementie met zo’n 50 procent te verhogen.

​Risico's Volgens de auteurs van deze studie zijn benzodiazepinen nog steeds bruikbaar bij de behandeling van angsten en slaapproblemen, maar is er toenemend bewijs dat ze risico’s met zich meebrengen voor ouderen. Zo vergroten ze de kans op vallen en daarmee op botbreuken en lijken ze dus ook het risico op dementie te verhogen. Ze adviseren benzodiazepinen hooguit een paar weken te gebruiken.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het British Medical Journal.

Bron 
  • Medical Xpress