Word ik dement? 

Getty Images

Ik ben een vrouw van 68 jaar. Op een hersenscan werd, behalve een verkalkte halsslagader, ‘small vessel disease’ gezien. De neuroloog schreef mij bloedverdunners en statines voor. Ik gebruik ook al jaren bloeddrukverlagers. Is het nu zeker dat ik mettertijd dement word? Kunnen de medicijnen het risico op dementie verkleinen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Het is geen goed nieuws, maar het zegt niet per se dat u dement wordt. Small vessel disease betekent dat de kleine bloedvaatjes in de hersenen , maar ook in de rest van het lichaam, zijn aangetast. Daardoor is de bloedvoorziening niet optimaal en gaan organen minder goed functioneren. Waar, en of, je er last van gaat krijgen, is moeilijk te voorspellen. Scans van hersenen van ouderen tonen bijna altijd wel kleine afwijkingen, ook als die persoon nog prima functioneert. Wel merkt bijna iedereen dat je op je 70ste minder snel kan denken dan op je 35ste, maar je bent pas dement als je niet meer kunt functioneren. Small vessel disease is een relatief nieuw begrip, onder meer ontstaan doordat we steeds betere scans hebben waarmee je meer detail kunt zien, maar we weten nog niet zo goed hoe de prognose is en hoe de aandoening reageert op behandeling. Kleine bloedvaatjes kun je overigens gezonder houden door veel te bewegen/sporten. Verder is roken funest voor je bloedvaten: dat richt meer schade aan dan medicijnen kunnen voorkomen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.