Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Net getest: neurostimulator Cefaly

Verlichting voor migrainepatiënten

Een migraineaanval voorkomen, geen pijnmedicatie meer hoeven gebruiken of verlichting tijdens een aanval. En dat door twintig minuten per dag een neurostimulator te dragen. Cefaly lijkt een uitkomst te zijn voor migrainepatiënten. Maar is dat het ook? Vijf dames testten de neurostimulator gedurende veertig dagen.

De Cefaly is een soort tiara die je aan een op je voorhoofd geplakte elektrode bevestigt. Het maakt gebruik van elektrische impulsen om in te werken op de drielingzenuw, die een rol speelt bij het ontstaan van de hoofdpijn.

Neurostimulatie

De neurostimulatie werkt op twee manieren. Allereerst pijnverlagend: door hoogfrequente neurostimulatie komen er minder pijnsignalen uit de zenuwknopen. De Cefaly werkt echter ook preventief. Bij regelmatig gebruik kan dankzij laagfrequente neurostimulatie de drempel waarbij migraine ontstaat worden verhoogd. Dit betekent minder vaak, minder hevige of zelfs helemaal geen klachten.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben laten zien dat de Cefaly voor ongeveer de helft van de migrainepatiënten uitkomst biedt. Het betreffen vooral onderzoeken op kleine schaal en sommige wetenschappers zijn dan ook nog voorzichtig met conclusies trekken.

Werking

De Cefaly kent drie programma’s. Het eerste programma is puur pijnverlichtend. Dit programma kun je gebruiken tijdens een aanval. Programma 2 richt zich op het voorkomen van migraine: het verhogen van de migrainedrempel. Dit doe je door dit programma dagelijks twintig minuten te gebruiken. Het laatste programma, nummer 3, is vooral voor de ontspanning, maar kan door dagelijks gebruik ook spanningshoofdpijn voorkomen.

Voor je begint, maak je eerst de huid van je voorhoofd goed schoon en vetvrij. Je plakt de elektrode tussen je wenkbrauwen en plaatst vervolgens de Cefaly. Met een eenvoudige druk (afhankelijk van het programma, een, twee of drie keer) op de knop zet je de stimulator aan. In twaalf minuten bouwt de intensiteit op. Wordt het te heftig dan kun je met nog een druk op de knop de intensiteit te stabiliseren. Daarna – of na de twaalf minuten – blijft de intensiteit gelijk tot het einde van het programma na twintig minuten.

Het effect van de Cefaly bouwt op. Over het algemeen wordt aangeraden om de stimulator gedurende twee tot drie maanden dagelijks te gebruiken. Daarna kun je afbouwen naar twee tot drie keer per week. Sommige gebruikers hoeven de Cefaly uiteindelijk – na een maand of negen -  nog maar incidenteel te gebruiken.

De test

Om zelf te kunnen beoordelen of de Cefaly doet wat hij belooft, zijn we met vijf dames gaan testen. De klachten varieerden van spanningshoofdpijn en incidentele migraine tot menstruele migraine en bijna dagelijkse aanvallen. De test duurde veertig dagen: gemiddeld lang genoeg om te kunnen bepalen of de neurostimulator voor jou verschil maakt.

Eerste keer

Het gebruik van de Cefaly is – zeker de eerste keer – een vreemde gewaarwording. Een tintelend gevoel wordt afgewisseld met pijnlijke schokjes en steken. Achter de ogen kan het ook gaan kriebelen. "Ik wist niet of nou prettig was of pijn deed; ik werd er een beetje lacherig van", aldus een van de testers.

Vier van de vijf drukten vrij snel op de knop om de intensiteit te stabiliseren. De tester die dit niet deed, beschreef de eerste keer ook als een hele zware hoofdpijn. "De vage hoofdpijn die ik daarvoor voelde, was daarna wel verdwenen. Toch ben ik het de keren daarna rustiger op gaan bouwen."

Het opbouwen van de intensiteit verschilde per persoon en varieerde van drie dagen tot vier weken. In het begin waren de testers het er redelijk over eens dat het gebruik van de Cefaly niet heel prettig was. Na veertig dagen testen verschilden de meningen hierover ook sterk. Van heel fijn en tamelijk verslavend tot een beetje gewend, maar nog steeds niet prettig.

Werkt het?

Natuurlijk is het effect van de Cefaly per persoon verschillend, maar over het algemeen kan gesteld worden dat het apparaatje wel verschil maakte. Vooral over programma 1, de verlichting, waren bijna alle testers enthousiast. Dit programma mag je meerdere keren na elkaar gebruiken bij een dreigende of tijdens een aanval en de klachten verdwenen vaak of werden in ieder geval minder.

Het preventieve gedeelte werkte niet voor iedereen even goed. De testers met incidentele en menstruele migraine ervaarden eigenlijk weinig verschil. Voor mensen die niet zo heel vaak een migraineaanval hebben is een testperiode van veertig dagen misschien ook wat aan de korte kant. Het kan echter ook heel goed zijn dat de Cefaly voor hen gewoon niet werkt.

De testers met regelmatig klachten waren over het algemeen enthousiaster. Een is voorzichtig positief, maar de andere twee geven zelfs aan dat de migraineklachten minder zijn geworden.  "Zelfs mijn neuroloog is er positief over en die is over het algemeen heel kritisch en 'behoudend'."

Makkelijk te gebruiken?

Het is erg gemakkelijk om de Cefaly te gebruiken. Met piepjes geeft het apparaatje aan in welk programma je zit of dat het programma klaar is. Een display die het programma, de intensiteit en de tijdsduur aangeeft, zou het gebruik nog makkelijker maken.

Volgens de producent hangt de werking van de Cefaly niet alleen af van de klachten, maar ook van de mate van therapietrouw. En dat blijkt soms nog best lastig: zeker omdat wordt aangeraden de Cefaly steeds op hetzelfde tijdstip te gebruiken. Bijvoorbeeld ’s avonds op de bank tijdens het televisiekijken. Een goed ritme is dan noodzakelijk en vooral in het weekend hadden de testers nog wel 'gespijbeld'. Ook bij een heel ernstige migraineaanval werd de Cefaly niet altijd gebruikt.

Daarnaast geeft een tester aan dat het lastig is om de stimulator te gebruiken met je bril op. En hoewel wordt gezegd dat je met de Cefaly op eventueel gewoon door kunt gaan met je activiteiten - werk, computeren, de afwas - vonden de testers dit geen aanrader. "Als je beweegt of je heel erg probeert te concentreren op iets, lijkt de intensiteit heftiger te worden en voelt de stimulatie vervelender."

Conclusie

Net als uit de wetenschappelijke onderzoeken blijkt uit ons kleine testje dat de Cefaly niet voor iedere migrainepatiënt geschikt is, maar wel degelijk verschil kan maken. Voor twee testers maakte het zelfs een groot verschil. Vooral de migrainepatiënten met regelmatig klachten, leken baat te hebben bij de neurostimulator.

De Cefaly kost 295 euro. Voor 49 euro kun je de Cefaly veertig dagen testen. Als het bevalt, houd je de Cefaly en betaal je het resterende bedrag. Anders stuur je hem gewoon weer terug. Meer informatie vind je op cefaly.com

Reactie toevoegen

18 Comments

Door Tes (niet gecontroleerd) op do, 08/31/2017 - 00:32

Bij mij werkt het niet. Heb niet aangeboren hersenletsel door een impact op mijn hoofd. Sinds die tijd extreme migraine/aura/uitval zicht etc. Cefaly verergerd de klachten. Ook na een langere tijd gebruik. Meerdere mensen uit het revalidatie centrum hebben het ook als niet effectief ervaren.

Door Floor (niet gecontroleerd) op vr, 07/14/2017 - 18:58

Hallo Mar, volgens mij kunnen je kosten van de electrodes drastisch omlaag. Ik gebruik de Cefaly als onderhoud consequent 4 keer per week en doe ongeveer 30 keer met één electrode (ik reinig wel mijn voorhoofd goed). Het kost me op die manier nog geen euro per week wat ik er graag voor over heb (ik ben teruggegaan van twee aanvallen per week naar één per twee maanden :)

Door Mar (niet gecontroleerd) op di, 06/20/2017 - 12:15

zit in mijn testperiode en merk enorm veel verbetering met de Cefaly. Ik heb ongeveer 2 tot 3 hoofdpijndagen per week, maar ik wist niet dat de tussenliggende klachten ook nog daarmee samenhingen maar blijkbaar dus wel, want ik ben minder vermoeid, energieker, rustiger, vrolijker, voel me helderder in mijn hoofd en de hoofdpijn dagen zijn veel minder erg als eerst. Neem nog wel pijnstillers maar stuk minder. De aanschafprijs is wel hoog maar dat is eenmalig, ik hik nog aan tegen de hoge terugkerende kosten voor de electrodes. Dat gaat toch zo'n 20 euro per maand kosten en ik weet niet waar ik dat van moet betalen.

Door Mar (niet gecontroleerd) op di, 06/20/2017 - 12:13

zit in mijn testperiode en merk enorm veel verbetering met de Cefaly. Ik heb ongeveer 2 tot 3 hoofdpijndagen per week, maar ik wist niet dat de tussenliggende klachten ook nog daarmee samenhingen maar blijkbaar dus wel, want ik ben minder vermoeid, energieker, rustiger, vrolijker, voel me helderder in mijn hoofd en de hoofdpijn dagen zijn veel minder erg als eerst. Neem nog wel pijnstillers maar stuk minder. De aanschafprijs is wel hoog maar dat is eenmalig, ik hik nog aan tegen de hoge terugkerende kosten voor de electrodes. Dat gaat toch zo'n 20 euro per maand kosten en ik weet niet waar ik dat van moet betalen.

Door justme (niet gecontroleerd) op ma, 05/15/2017 - 17:51

Dit is geen neurostimulator! een neurostimulator zit in je lichaam, met een lead bij het ruggenmerg. Ik ken wel mensen met een neurostimulator voor clusterhoofdpijn, deze hebben echt pijnverlichting van minimaal 50%.

Door Kim Korsuize (niet gecontroleerd) op ma, 01/02/2017 - 12:38

Goedendag,

mag ik vragen bij welke electroacupuncturist jullie zijn geweest?

mvg,

Kim Korsuize

Door Silvia (niet gecontroleerd) op di, 11/22/2016 - 13:40

Van mijn neuroloog mocht ik de Cefaly 40 dagen uitproberen. Na 40 dagen merkte ik nauwelijks verschil en vroeg me af of dit wel iets voor mij was. Ik heb toen contact opgenomen met Dhr. Kerssemaker van Cefaly. Hij heeft mij geadviseerd om een ander programma te gebruiken en dat meerdere malen per dag. Ook adviseerde hij om dit minimaal 4 weken vol te houden.
Voor dit advies ben ik hem eeuwig dankbaar. Mijn migraine en mijn 'gewone' hoofdpijn zijn drastisch minder geworden.
In overleg met de neuroloog wordt mijn dagelijkse medicatie afgebouwd en ga ik van ruim 10 aanvallen in de maand terug naar 1 of 2 waarvan ze soms zelfs zonder medicatie uit te houden zijn. Ik heb mijn leven weer terug!
Ik kan het iedereen aanraden!

Door Frederique Stevens (niet gecontroleerd) op di, 11/15/2016 - 18:30

Ik ben Cefaly ruim drie jaar geleden gaan gebruiken omdat mijn neuroloog me dringend adviseerde mijn triptanen-gebruik te minderen. Ik zat toen op minstens twee aanvallen per week. De Cefaly kon ik destijds 40 dagen uitproberen voor niet al te veel geld. Het heeft me die vreselijke periode zonder triptanen enorm geholpen als pijnstilling tijdens mijn migrainedagen. Daarnaast begon ik na een maand het preventieve effect te merken. Ik kreeg zowaar minder aanvallen te verduren. De wekelijkse aanvallen werden maandelijks en na een half jaar had ik minder dan één aanval per maand. Dat is nu jaren later nog steeds zo. Het is de beste tip die ik ooit heb gekregen.

Door Anne (niet gecontroleerd) op do, 10/27/2016 - 23:24

Is een verklaring van de huisarts voldoende voor de verzekering? Of heb je perse een verklaring van de neuroloog nodig?

Door Ineke van Damme (niet gecontroleerd) op vr, 10/07/2016 - 09:44

Mijn zoon heeft van zijn zesde t/m zijn zestiende wekelijks migraine aanvallen gehad. Spugen en twee tot drie dagen op bed. Daarna bekaf en als hij weer energie had opgebouwd, dan kwam de volgende aanval weer. Alles geprobeerd, hele reguliere circuit gehad, niets hielp.....De neuroloog wilde hem zware antiepileptica medicijnen gaan voorschrijven. Dat heb ik geweigerd. Uiteindelijk kwamen we bij een electroacupuncturist, op aanraden van een ervaringsdeskundige terecht. Die heeft hem doorgemeten en mijn zoon bleek vergeven te zijn van de schimmelsporen, die zijn giftig.....
Hij is behandeld met homeopathie en fytotherapie en heeft daarna nooit meer een zware migraineaanval gehad. Wel af en toe nog hoofdpijn, het blijft een zwakke plek lijkt wel. Maar met paracetamol is het prima te bestrijden. Er mankeerde neurologisch dus niets aan hem. Zijn lichaam was gewoon ziek van een schimmel!
Electroacupunctuur wordt, afhankelijk van de afgesloten verzekering, al dan niet gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekering.
Hopelijk heeft uw zoon wat aan deze tip! Ik wens hem beterschap!