Migraine en voeding

Heftige hoofdpijn door eten

migraine
Getty Images

Migraine is een heftige, vervelende vorm van hoofdpijn. De bonzende pijn zit meestal aan één kant van het hoofd en kan lang aanhouden. Een aanval kan een halve dag tot wel drie dagen duren. Hoewel wetenschappelijk bewijs ontbreekt, zijn er aanwijzingen dat bepaalde voeding een migraineaanval kan uitlokken.

Er zijn veel dingen die migraine kunnen opwekken. Als je last hebt van migraine, zal je zelf moeten ontdekken waardoor een migraineaanval ontstaat. Heb je bijvoorbeeld te weinig gedronken of heb je last van stress? Of is het toch voedingsgerelateerd?

Wetenschappelijk is er weliswaar niks bewezen, maar er zijn wel migrainepatiënten die zich beter zijn gaan voelen door bepaalde voeding en voedingsstoffen te mijden. Boosdoeners die patiënten aangeven zijn: kaas, rode wijn, mononatriumglutamaat, chocolade, sojasaus, citrusvruchten en bewerkt vlees.

Tyramine

Niet alle kaassoorten veroorzaken migraine. Het zijn de soorten die rijk zijn aan tyramine. Bij mensen die er gevoelig voor zijn, kan dit stofje lijden tot een migraineaanval. Dit zogenoemde 'kaassyndroom' wordt gekenmerkt door een plotse stijging van de bloeddruk en een stekende pijn in het hoofd. Hoe langer de kaas rijpt, hoe hoger het tyramine-gehalte. Kazen die een aanval kunnen uitlokken zijn: blauwschimmelkaas, Parmezaanse kaas, cheddar, brie, feta, stilton, gorgonzola, mozzarella en smeltkaas. Niet alleen in kaas zit tyramine. Het zit bijvoorbeeld ook in chocolade, zuurkool en sojabereidingen.

Alcohol

Het drinken van alcohol kan een prikkel zijn om een migraineaanval uit te lokken. Vooral rode wijn, omdat dat ook het eerdergenoemde tyramine bevat. Maar ook van het drinken van bier, whisky en champagne kun je heftige hoofdpijn krijgen.

Bewerkt vlees

Vleesproducten die zijn gerookt, gezouten of op een andere manier zijn geconserveerd, oftewel bewerkt vlees, bevatten niet alleen tyramine, maar ook nitraat. Dit conserveringsmiddel kan migraine opwekken bij sommige mensen.

Koud voedsel

Bij veel mensen met migraine kunnen koude voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld ijs, migraine veroorzaken. In een onderzoek gaf meer dan 90 procent van de migrainepatiënten aan gevoelig te zijn voor ijs en koude dranken.  

E621

Ook van het meest besproken E-nummer, E621, wordt gezegd dat het een trigger is voor migraine. E621 wordt gebruikt als smaakversterker en staat ook wel bekend als ve-tsin, mononatriumglutamaat, gistextract, gehydroliseerde proteïne en MSG, naar het Engelse Mono Sodium Glutamat. Aan heel veel producten, zoals bijvoorbeeld chips en pakjes soep, wordt de smaakversterker toegevoegd. Hoewel er mensen zijn die zeggen nooit meer een migraineaanval gehad hebben na het mijden van  E621, is het wetenschappelijk nooit bewezen.

Ook niet eten kan migraine veroorzaken. Heb je migraine? Probeer dan nooit een maaltijd over te slaan. Een migraineaanval begint vaak al voordat je een hongergevoel hebt. Het ontstaat door een lage bloedsuikerspiegel. Drink ook altijd voldoende.

Auteur 
Bron 
  • Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten