Komt mijn hoofdpijn vanuit mijn nek?

Getty Images

Kun je hoofdpijn krijgen vanuit je nek? Als ik mijn hoofd draai, dan kraakt alles. Als ik lang achter de laptop zit, krijg ik links pijn in mijn nek. Mijn leeftijd is 60 jaar.

Joke

Frank Mulder, fysiotherapeut:

Veel spanningshoofdpijn ontstaat vanuit spierspanningen in de nek, hals en het hoofd. Dit kan door spanningen komen, maar ook door een verkeerde lichaamshouding.

Goede houding

Als je achter je laptop zit, moet je goed opletten hoe je zit. Veel mensen zitten vaak onderuitgezakt met de laptop op schoot. Ook moet je als je op het scherm van een laptop wil kijken, naar beneden kijken.

Als je langdurig in een verkeerde houding zit, moeten je nekspieren continu aanspannen en krijg je op den duur hoofdpijn. Dit is niet schadelijk, maar wel heel vervelend. Het beste kun je het scherm op ooghoogte plaatsen door bijvoorbeeld de laptop op een verhoging te plaatsen. Een los toetsenbord is dan wel nodig.

Oorzaak kraken

Kraken in de nek kan verschillende oorzaken hebben, maar het meeste komen artrose en scheefzittende wervels voor. Je kunt je nek het beste laten onderzoeken door een fysiotherapeut of je huisarts, want daarover kan ik moeilijk uitspraken doen als ik je niet gezien heb.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.