Bij gehoorverlies vaker depressie

Doof
Getty Images

Bij mensen waarvan het gehoor achteruit is gegaan, komen vaker depressies voor. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Institute on Deafness and Other Communication Disorders.

De onderzoekers bekeken gegevens uit een studie onder meer dan 18.000 Amerikanen van 18 jaar en ouder. Ze vulden allemaal een enquête in waarmee eventuele depressieve symptomen vastgesteld konden worden. De 70-plussers ondergingen bovendien gehoortesten. De jongere deelnemers gaven zelf aan hoe het met hun gehoor gesteld was.  

Depressieve symptomen
Van de deelnemers met een  uitstekend of goed gehoor had respectievelijk  4,9 en 7,1 procent een depressie. Van de deelnemers die aangaven een wel moeite te hebben met horen, vertoonde 11,4 procent depressieve symptomen. Bij vrouwen kwamen depressies vaker voor.

Hoe erger het gehoorverlies, hoe zwaarder ook de depressie, met uitzondering van dove mensen. Bij hen werd geen verband gevonden tussen depressie en gehoorverlies, mogelijk omdat zij eraan gewend zijn.

Communicatieproblemen
Hoewel het onderzoek niet aantoont dat het gehoorverlies de oorzaak van de depressieve symptomen was, lijkt er wel een sterk verband te zijn. Gehoorverlies maakt communicatie en dus sociale bezigheden lastiger, zeker voor mensen die geen gehoortoestel gebruiken.
 
De resultaten verschenen in JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery.

Bron 
  • Medical Xpress