dinsdag, 17 mei 2022

'Bijna helft hoortoesteldragers ervaart problemen door corona'

43 procent van de Nederlanders met een hoortoestel ervaart problemen door de coronamaatregelen in combinatie met hun gehoorverlies. Door onder andere mondkapjes, plexiglasschermen en de 1,5-meterregel heeft deze groep moeite om anderen goed te verstaan.

De coronamaatregelen hebben een impact op iedereen, maar zeker ook op mensen met gehoorverlies.  zelfs als zij een hoortoestel dragen, zo blijkt uit onderzoek van Specsavers Nederland.  Zo zijn mondkapjes tegenwoordig gemeengoed in winkels en het OV. Maar voor mensen met gehoorverlies zijn deze een hinder wanneer zij een gesprek voeren met iemand. Maar liefst drie van de vier Nederlanders met een hoortoestel geven aan moeite te hebben om anderen te verstaan wanneer zij een mondkapje dragen. Ook plexiglas bij bijvoorbeeld kassa’s maakt het voor 66 procent moeilijk om mensen goed te kunnen horen. De helft geeft aan meer moeite te hebben om mensen te verstaan door de 1,5 meter afstand die we moeten houden.

Hier vind je tips voor de omgang met slechthorenden in coronatijd.

Meer onbegrip en eenzaamheid

31 procent van de Nederlanders met een hoortoestel ervaart momenteel meer onbegrip vanuit hun omgeving wanneer ze iets niet goed verstaan. 19 procent doet dus maar alsof ze mensen verstaan terwijl dat eigenlijk niet zo is. Gelukkig onderneemt een deel van de hoortoesteldragers wel actie om te laten weten dat zij slechthorend zijn. Zo vraagt 58 procent hun gesprekspartners harder te praten en heeft de helft de instellingen van het hoortoestel aan laten passen. 10 procent durft echter geen actie te ondernemen uit schaamte voor hun gehoorverlies. Een op de tien hoortoesteldragers ervaart dan ook eenzaamheid door de coronamaatregelen in combinatie met hun gehoorverlies. Zij hebben minder sociale contacten (15 procent) en gaan minder de deur uit (8 procent).

Hoortoestel slechte combi met mondkapje

Twee op de drie Nederlanders met een hoortoestel vinden het vervelend deze te dragen in combinatie met een mondkapje. 26 procent is het hoortoestel zelfs al een keer kwijtgeraakt bij het afdoen ervan en bij 44 procent gebeurde dit bijna. Een oplossing hiervoor kan een zogenoemde 'earsaver' zijn. Dit is een klein verlengstuk waaraan je de elastiekjes van het mondkapje achter op het hoofd kunt bevestigen. Op deze manier knelt het mondkapje niet achter de oren én is de kans op het verliezen van een hoortoestel aanzienlijk kleiner.  Earsavers zijn bij verschillende winkels te koop, Specsavers deelt ze gratis uit aan haar klanten en ze zijn ook makkelijk zelf te maken.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Specsavers Nederland tussen 29 oktober en 3 november 2020. Er namen 1.762 Nederlanders met gehoorverlies deel, waarvan 1.694 momenteel een hoortoestel dragen. Alle uitkomsten zijn berekend op Nederlanders met gehoorverlies én een hoortoestel (n=1.694). De verdeling man-vrouw is, respectievelijk, 66 procent en 34 procent. Voor leeftijd is een splitsing gemaakt tussen ≤ 70 jaar en > 70 jaar (respectievelijk 43 procent en 57 procent).