Krijg je tinnitus door op je tanden te bijten?

En oefeningen tegen oorsuizen

oorsuizen
Getty Images

Getuut, gezoem, gebrom, gekraak, gesuis... bij tinnitus hoor je geluid dat niet van buiten komt, maar in je hoofd of oren zit. Eén op tien mensen heeft er last van. Gezondheidswetenschapper Sarah Michiels legt uit wat je zelf kunt doen om de klachten te verminderen én vertelt of je het krijgt door op je tanden te bijten.

De oorzaak van tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is vaak onduidelijk. Het kan ontstaan door een simpele verkoudheid (oordruppels helpen dan), maar vaker zijn de gehoorcellen (zenuwcellen) in het binnenoor beschadigd door lawaai, luide muziek, een ongeval of een ontsteking. Het gevolg? Een piep of ruis in het oor die er in werkelijkheid niet is en door anderen niet te horen is. Een andere oorzaak van tinnitus is otosclerose;  beschadiging van de de gehoorbeentjes. Ook een vernauwd bloedvat kan het geluid veroorzaken. Je hoort dan je bloedstroom op de maat van je hartslag door je hoofd of langs een oor suizen. Tenslotte kunnen bepaalde medicijnen, zoals acetylsalicylzuur ('aspirine') tinnitus als bijwerking hebben.

Professor Sarah Michiels doet al jaren onderzoek naar tinnitus en hoe tinnitus-patiënten behandeld kunnen worden. In deze video van de Universiteit van Vlaanderen legt ze uit waarom tinnitus anders - soms erger! - wordt tijdens het sporten en of je tinnitus kan krijgen door hard op je tanden te bijten. Ook vertelt ze meer over speciale oefeningen tegen oorsuizen, die heel goed blijken te werken.

Prof. dr. Sarah Michiels is kinesiste (fysiotherapeut) en manueel therapeut en werkt bij de Universiteit van Hasselt in de vakgebieden revalidatie, fysiotherapie en spraak-, taal- en gehoorwetenschappen. In die hoedanigheid doet Michiels al jaren onderzoek naar hoe fysiotherapeuten tinnitus-patiënten kunnen behandelen en hoe oorsuizen vermindert.

Auteur 
Bron 
  • Universiteit van Vlaanderen