Last van een verstopt oor? Zo verwijder je een oorprop

Reinig nooit je oor met een wattenstaafje

Getty Images

Veel mensen hebben er wel eens last van: een verstopt oor door een oorprop. Doordat oorsmeer zich opstapelt in je gehoorgang zal je minder goed horen en eventueel last hebben van je oren. De kans op een oorprop kun je verkleinen door goede oorhygiëne, maar soms zal je er toch mee naar de huisarts moeten.

De kans op het krijgen van een prop in je oor is groter:

  • als je een smalle gehoorgang hebt
  • als er veel haar in je gehoorgang groeit
  • als je oorsmeer terugduwt, bijvoorbeeld met wattenstaafjes
  • als je een gehoorapparaat draagt
  • als je oordoppen gebruikt
  • als je hard oorsmeer hebt (vooral ouderen hebben dit)

Bij douchen of zwemmen kunnen klachten erger worden. Probeer ook altijd zo je haar te wassen dat er geen shampoo in je gehoorgang komt. Als de oorprop in contact komt met water, wordt ze groter.

Wat als je een oorprop hebt?

Denk je dat je klachten komen door een oorprop, laat dit controleren door je huisarts. Als er inderdaad een prop zit, kan deze je oor uitspuiten. Als je buisjes hebt of een gaatje in je trommelvlies, zeg dit dan tegen je arts.

Als het mogelijk is, zal je arts je oor meteen uitspuiten. Soms kan het ook nodig zijn om eerst een dag of drie wat olie of water in je oor te druppelen. Houd je hoofd even schuin of ga even liggen. Druppel er een paar druppels olijfolie of slaolie in en blijf dan even zo zitten of liggen, zodat de druppels de gehoorgang kunnen bereiken. Herhaal dit dagelijks twee maal. Na drie dagen kan je dan je oor laten uitspuiten. De huisarts zal je een bakje geven dat je onder je oor moet houden. Vervolgens spuit de arts lauw water in je oor. Dat water stroomt, samen met de oorprop, je oor weer uit en in het bakje.

Mag je je oor reinigen met een wattenstaafje?

Oorproppen zijn niet altijd te voorkomen. De een heeft er meer last van dan de ander, maar door je oor goed te reiniging kan je wel voorkomen dat je een oorprop krijgt.

Alleen je oorschelp hoef je schoon te maken en eventueel het uiteinde van je gehoorgang. Verwijder overtollig oorsmeer met een papieren zakdoekje. Gebruik alleen lauw water, geen zeep. Ga nooit met een wattenstaafje in je gehoorgang.

Met een papieren zakdoekje kan je overtollig oorsmeer op die plaats gemakkelijk verwijderen. Gebruik geen zeep als je je oren wast, enkel lauw water. Oorsmeer komt door kauwen, gapen en praten in kleine beetjes vanzelf naar buiten. Op deze manier blijft de gehoorgang schoon. Door dit zelfreinigend vermogen hoef je ze dus niet schoon te maken. Liever niet zelfs, want dat kan dus je gehoorgang beschadigen.

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap