Last van overmatig oorsmeer

Getty Images

Ik heb naarmate ik ouder word steeds meer last van oorsmeer. Ik ben al een paar keer bij de huisarts geweest om mijn oren uit te laten spuiten, maar het blijft zich ophopen. De substantie lijkt ook donkerder dan vroeger. Het vervelende is dat het gepaard gaat met een 'dof' gevoel in mijn hoofd. Alsof het geluid steeds minder helder klinkt. Ik ben bang dat ik hierdoor steeds slechter ga horen.
 
Wat kan ik hieraan doen?

Anoniem

Derk de Jong, Audicien
 
Vervelend dat je zoveel last hebt van overmatig oorsmeer.
Oorsmeer heeft een beschermende functie maar overmatig oorsmeer kan dan inderdaad voor ongemak zorgen zoals het doffe gevoel in je hoofd.
Je gehoor zal er niet door verslechteren maar op het moment dat de oren dicht zitten verlies je toch al gauw aanzienlijk van je gehoor.
 
Het laten reiningen van de oren door de huisarts is natuurlijk een mogelijkheid maar door het steeds weer laten uitspuiten kan het voorkomen dat de oren daardoor te schoon worden.
Hierdoor wordt er weer extra oorsmeer aangemaakt en zal je steeds vaker last kunnen krijgen van verstopte oren.
 
Je kunt eventueel zelf ook preventief je oren reinigen met behulp van reinigingsmiddelen die je bij hoorwinkels of drogist/apotheek kunt aanschaffen. Daarmee voorkom je dat het oorsmeer zich ophoopt en je weer naar de huisarts moet om dit te laten verwijderen.