13 tips voor een strakke huid

Strak in je geboortepak

Getty Images

Ben je eindelijk wat kilo’s kwijt door goed op je voeding te letten en regelmatig te bewegen, hangt je vel er ineens wel heel erg verlept bij. Gelukkig is je huid een flexibel orgaan, dat je met deze praktische adviezen weer moeiteloos in het gareel krijgt.

1. Scrub!

Het scrubben van je huid verwijdert dode huidcellen, stimuleert je doorbloeding en stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen met een strakkere huid als gevolg.

2. Verzorg je huid goed

Gebruik huidverzorging die je huid voedt en elastisch houdt en vermijd irriterende of uitdrogende stoffen. Smeer het liefst twee keer per dag.

3. Bescherm je huid

Gebruik een goede zonbescherming. Een teveel aan UV-straling zorgt dat je huid sneller veroudert en minder elastisch wordt.

4. Pas op voor chloor

Chloor irriteert en droogt de huid uit. Vermijd het het liefst en zwem in zee of meer. Is jouw sport ‘baantjes trekken’, spoel je huid dan in ieder geval voor en na het zwemmen goed af. Het kan helpen om jezelf voor het zwemmen in te smeren met olie.

5. Laat je masseren

Het (laten) masseren van de huid werkt niet alleen ontspannend, maar het zorgt ook voor een betere doorbloeding. Je huid wordt steviger en strakker.

6. Doe aan droogborstelen

Droogborstelen is een goede manier om de doorbloeding te stimuleren en de huid mooi glad te maken. Het werkt ook tegen cellulite. Borstel jezelf dagelijk, altijd in de richting van je hart. 

7. Beweeg

Bewegen helpt natuurlijk sowieso. Pas je programma en bewegingsschema aan op welke delen van je lichaam je onder handen wil nemen. Verslappende huid rond het middel en de buikstreek vraagt om buikspieroefeningen en stretching, terwijl bil- en dijspieren steviger worden door een uur te wandelen, fietsen of zwemmen. Dagelijkse korte work-outs in combinatie met gezonde voedingsgewoontes corrigeren je slappe huid beetje bij beetje houden haar langer strak.

8. Drink voldoende water

Het is wetenschappelijk bewezen maar niet veel mensen doen het. Zorg elke dag minstens dat je 1,5 liter vocht binnenkrijgt. Je kunt afwisselen tussen water en andere dranken (liefst geen vruchtensappen of frisdrank, maar koffie en thee).

  • Je huid wordt strakker
  • Je conditie gaat erop vooruit
  • Moeheid zal sneller verdwijnen
  • Je voelt jezelf fitter, waardoor je zin krijgt om te sporten

9. Ga naar de sauna

Bij hoge temperaturen verwijden de bloedvaten en poriën zich maximaal. Hierdoor worden overtollig talg en ander vuil makkelijk afgevoerd door het zweet en de stoom. Tijdens het afkoelen trekken de poriën zich juist samen. Dat stimuleert de doorbloeding van je huid. Een paar saunarondjes achter elkaar houdt je huid dus ‘in beweging’, waardoor ze zachter en soepeler wordt.

10. Yoga

Met yoga bouw je spieren op en stimuleer je de afvoer van afvalstoffen. Het is een uitstekende manier om je huid strak en stevig te houden, bovendien word je er zelf lekker lenig van.

11. Spring!

Springen stimuleert je doorbloeding en je lymfestelsel. Die laatste speelt weer een belangrijke rol bij de afvoer van vocht en afvalstoffen. Bovendien zorgt springen voor de toevoer van extra zuurstof naar de huid, wat de elasticiteit bevordert. Het kan gewoon in de huidkamer, maar op de trampoline is natuurlijk leuker.

12. Rook niet

Roken is sowieso ongezond, maar het heeft ook een vernauwend effect op de bloedvaten in je huid. Je huid krijgt een verminderde bloedtoevoer en daardoor een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen. Roken breekt bovendien collageen, elastine en vitamine C af; allemaal bouwstoffen van je huid.

13. Wisseldouches

Neem een koude douche, wissel warm en koud water af of eindig in ieder geval tenminste 30 seconden onder de koude straal. Dit zorgt voor een betere doorbloeding. Je spieren en bloedvaten trekken zich samen. Dit stimuleert ook celvernieuwing.

Auteur