Ontspannen met scrub, masker en peeling

Tips om jezelf te verwennen

Getty Images

Lekker ontspannen in je eigen badkamer? Gebruik onderstaande tips om jezelf eens lekker te verwennen. Ga bijvoorbeeld aan de slag met scrubs, peelings, maskers en etherische oliën.

Maak je eigen kuurbad

Wil je je eigen kuurbad maken? Laat dan eerst zo heet mogelijk water in je badkuip lopen. Voeg daaraan wat thermaal badzout, een bruistablet of een etherische badolie toe.

Bij stijve spieren kies je voor jeneverbes, bij vermoeidheid voor lavendel. Verlang je naar een goede nachtrust, dan is een hop/valeriaanextract een aanrader. Vervolgens regel je de watertemperatuur, zodat deze aangenaam is.

Houd de badkamerdeur dicht, zet ontspannende muziek op, zak relaxed onderuit in het warme water en sluit je ogen. Voor een betere doorbloeding van bepaalde lichaamsdelen kun je die steeds kort met koud water afspoelen.

Geef jezelf een stralend gezicht

Je gezichtshuid heeft heel wat te doorstaan. Make-up en invloeden van buitenaf (airco, verwarming, uitlaatgassen) doen de huid geen goed. De basis voor een stralende huid is goed reinigen, iets wat je trouw iedere dag zou moeten doen. Maar soms kan je gezichtshuid wel een beetje extra aandacht gebruiken.

Dode huidcellen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je gezicht grauw en dof oogt. Door een zogenoemde peeling of scrubcrème te gebruiken, verwijder je deze dode cellen. Zo'n crème (let op: gebruik een scrub voor de gezichtshuid) stimuleert de bloedsomloop, reinigt verstopte poriën en stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen.

Populair is tegenwoordig ook de microdermabrasie. Het is een techniek die dieper gaat dan een gewone peeling. Het bovenste laagje van je huid wordt afgeschuurd, waardoor huidvlekken, fijne lijntjes en littekens verdwijnen. Dankzij diverse thuiskits hoef je ook voor zo'n behandeling vandaag de dag de deur niet meer uit.|

Een verkwikkende scrub

Waarom zou je je bij het scrubben tot je gezicht beperken? Wie overal een frisse huid wil, moet regelmatig scrubben om de dode huidcellen te verwijderen. Twee keer per week is een goed uitgangspunt.

Je lichaam succesvol scrubben doe je zo: gebruik een (sisal) scrubhandschoen met daarop een redelijke hoeveelheid verkwikkende of ontspannende (kruiden)douchegel. Masseer in korte, snelle cirkels je hele lichaam. Begin met je handen, armen, voeten en benen. Masseer daarna je romp met rustige bewegingen in de richting van je hart.

Zorg daarbij voor een langzamere en minder diepe beweging, zodat het zuurstofrijke bloed door je hele lichaam en alle ledematen kan stromen. Sluit de scrub af met een halve minuut koud douchen en wrijf jezelf daarna goed droog. In plaats van een scrubhandschoen kun je ook kiezen voor een kant-en-klare bodyscrub.

Maskertje

Een masker reinigt niet alleen je gezichtshuid, maar verzacht en kalmeert hem ook. Er zijn maskers voor alle huidtypen en met verschillende werkingen. Is je huid dun? Gebruik dan een verzorgend masker.

Heb je een dikkere huid? Dan kun je het beste een reinigend masker gebruiken. Je hebt vochtregulerende maskers, meestal in de vorm van een crème of gel. En er zijn reinigende maskers op basis van klei (moddermasker), die opdrogen en hard worden.

Maskers in poedervorm moeten worden aangelengd met water, lotion, melk of olie. Ook zijn er maskers in pastavorm en kant-en-klare maskers die je zo uit de tube op je gezicht kunt aanbrengen.

Na het scrubben breng je het masker aan op de vochtige huid. Vergeet je hals daarbij niet, maar sla gevoelige delen zoals de mond en het ooggebied over.

Na een kwartiertje kun je het masker het best verwijderen door je gezicht met een vochtige handdoek zachtjes af te vegen. Restanten kunnen met tonic worden verwijderd.

Auteur