5 tips tegen droge handen

Snel zachte en soepele handen

Getty Images

Droge handen zijn een veel voorkomend probleem in de winter. Bijvoorbeeld doordat je in de kou fietst zonder handschoenen aan of door droge lucht binnenshuis. Met deze tips zijn je handen snel weer zacht en soepel.

Draag handschoenen

Voorkom droge handen in de winter door ook als het nog niet zo heel koud is al met handschoenen naar buiten te gaan. Hoe minder je je handen blootstelt aan de kou, hoe beter.

Droge lucht

In de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis vaak lager. De centrale verwarming gaat aan en ramen gaan minder regelmatig open. Hoe droger de lucht in huis, hoe meer vocht de huid afstaat. Hierdoor kun je een droge huid krijgen.

Met een hygrometer kun je bepalen hoe het met de luchtvochtigheid in je huis is gesteld. Is de luchtvochtigheid in je huis laag? Dan zou je kunnen overwegen een luchtbevochtiger aan te schaffen. Een goedkopere oplossing is waterverdampingsbakjes aan de radiator hangen.

Smeren

Smeer dagelijks een aantal keren handcrème op je handen om ze goed vet te houden. Vooral na het wassen van je handen of als je met je handen in bijvoorbeeld een emmer sop hebt gezeten.

Gebruik met schoonmaken huishoudhandschoenen, zodat je handen niet te veel in aanraking komen met water. Te veel water zorgt voor uitdroging van de huid.

Scrub

Toch last gekregen van droge handen? Scrub je handen met een fijne scrubcrème. Zo verwijder je dode huidcellen en losse velletjes. Mensen met een gevoelige huid kunnen dit beter niet doen.

Handmasker

Smeer je handen goed dik in met een speciaal masker of met een extra vette crème voor de handen. Je nagelriemen kun je eventueel extra insmeren met nagelriemolie.

Trek vervolgens (katoenen) handschoenen aan. Het beste kun je dit 's avonds doen voordat je gaat slapen en ze de hele nacht aanhouden, zodat het masker goed kan inwerken.

Meteen de volgende morgen zullen je handen al zachter aanvoelen. Herhaal de behandeling regelmatig om zachte en soepele handen te houden.

Auteur