Behandelingen voor een mooie, egale huid zonder mes

Hoe kies je de juiste behandeling?

Man ondergaat gezichtsbehandeling
Getty Images

Er zijn steeds meer niet-chirurgische behandelingen waar je mooier van wordt. Geen drastische make-over, maar subtiele aanpassingen zodat je eruitziet als een uitgeruste versie van jezelf. Hoe kies je de juiste behandeling?

Het kan ineens opvallen als je ’s ochtend in de spiegel kijkt: een vermoeide blik, vage plooien bij je mond, een wat minder stevige huid. Of misschien heb je al eens ‘iets’ laten doen, want er is van alles mogelijk, ook zonder dat je in je laat snijden. Denk aan fillers, een laserbehandeling, skinboosters, microneedling en chemische peelings. Het aanbod is eindeloos, de beloftes zijn groot.

Een laserbehandeling is een van de krachtigste manieren om de huid te verjongen

“Veel mensen hebben daardoor geen idee waar ze moeten beginnen”, zegt huidspecialist Joyce Prinsen van JP Skincare. “Ze zien allerlei behandelingen online voorbijkomen, maar weten niet wat die precies doen en wat geschikt is voor hun huid.”

Een populaire keuze momenteel is botox of fillers. In 2022 werden er in Nederland alleen al 844.000 botox- en fillerbehandelingen uitgevoerd, een verdubbeling ten opzichte van 2019. In België gaat het om 109.000 geregistreerde behandelingen. “Begrijpelijk, want ze zorgen binnen no-time dat bepaalde tekenen van huidveroudering minder zichtbaar zijn.”

Dat betekent niet dat dit altijd de beste keuze is. “Persoonlijk vind ik het jammer dat veel mensen voor botox en fillers gaan. Die werken inderdaad snel, maar doen niks voor de kwaliteit van je huid. Als je echt iets wilt verbeteren, zoals het verstrakken van je huid of een fijnere huidtextuur, zijn andere behandelingen eigenlijk geschikter.”

Een egale huid, graag

Huidveroudering is een proces dat al rond je 25ste  begint, al merk je daar eerst instantie weinig van. De aanmaak van collageen en elastine, eiwitten die je huid stevig en veerkrachtig houden, neemt af. Ondertussen vertraagt de celvernieuwing en wordt de huidbarrière minder efficiënt in het vasthouden van vocht. Hierdoor wordt je huid dunner, minder elastisch en droger.

Prinsen: “Deze veranderingen worden in de loop der jaren steeds zichtbaarder. Er verschijnen fijne lijntjes, de huid wordt slapper en minder egaal.

55-plus vrouwen vertellen me vaak dat ze zich vooral storen aan ouderdomsvlekken, zichtbare bloedvaatjes en oneffenheden.”

Meestal is een egale, frisse huid de wens. “Daarvoor verschilt de aanpak per persoon. Soms hoeven we alleen te egaliseren, bijvoorbeeld met lasertherapie of een CryoPen om pigment- en ouderdomsvlekken en steelwratjes aan te pakken. Voor ongewenste roodheid en zichtbare vaatjes gebruik ik meestal een vaatlaser of IPL, een flitslamp.

Andere keren combineren we egalisatie met verjonging, bijvoorbeeld door IPL en het gebruik van een niet-ablatieve laser die collageen stimuleert zonder het huidoppervlak te beschadigen. Het mooie van combinatiebehandelingen is dat je op meerdere fronten tegelijk werkt, waardoor je sneller resultaat boekt en minder behandelingen nodig zijn.”

De piepkleine gaatjes die je maakt met microneedling zetten aan tot vernieuwing

Krachtige verjonging

Klinkt dit als abracadabra? Huidspecialist Joyce Prinsen licht alles graag toe. Om te beginnen vertelt ze wat een laserbehandeling doet. “Een laser zendt op een specifieke golflengte licht uit waarmee een huidprobleem doelgericht wordt aangepakt.”

Afhankelijk van het type laser kan deze energie worden gebruikt om pigment af te breken, vaatjes te verwijderen of het natuurlijke herstelproces van de huid te activeren. “Vergelijk het met sporten. Als je je spieren goed traint, ontstaan er kleine scheurtjes in de vezels. Die genezen en maken zo de spieren uiteindelijk sterker. Met laser gebeurt hetzelfde, maar dan met je huid. Je brengt gecontroleerde schade toe aan de huid met een laser. Dat klinkt gek, maar het werkt fantastisch.”

Een laserbehandeling is een van de krachtigste manieren om de huid te verjongen. “Dat komt doordat een laserbehandeling aan de ene kant rimpels verzacht, pigmentvlekken vermindert en de huid steviger maakt. Maar het belangrijkste is dat laser de huid zelf aan het werk zet. Je stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, waardoor de huid zichzelf herstelt en verstevigt. Veel mensen denken dat een laserbehandeling heftig is, dat je je dagenlang in huis moet verstoppen met een vuurrode huid. Maar er zijn ook milde lasers, zoals de niet-ablatieve. Deze werkt diep in de huid zonder het oppervlak te beschadigen.”

Het oudere zusje van de niet-ablatieve laser is de ablatieve laser. “Deze verwijdert de bovenste huidlaag en kan laag voor laag meer weefsel verwijderen. Ablatieve lasers worden voornamelijk bij diepe rimpels, littekens en gevorderde huidveroudering ingezet.” Bij deze behandeling moet je wél rekening houden met een hersteltijd.

“Hoewel IPL, wat staat voor Intense Pulsed Light, technisch gezien geen laser is, wordt de behandeling vaak in hetzelfde rijtje genoemd. IPL gebruikt breedspectrumlicht en is ideaal bij oppervlakkige problemen zoals roodheid, pigmentvlekken en lichte huidveroudering.” Het voordeel is dat IPL daarnaast de aanmaak van collageen stimuleert en zo indirect bijdraagt aan huidversteviging en een fijne huidtextuur.

Dit geldt ook voor microneedling, vaak een wondermiddel genoemd. Prinsen: “Bij deze behandeling worden met een pen met minuscule naaldjes met hoge snelheid duizenden piepkleine gaatjes in de huid gemaakt. Dat klinkt misschien eng, maar die microkanaaltjes zetten juist aan tot herstel en vernieuwing van de huid. Het lichaam vult de gaatjes namelijk zelf op met nieuw collageen. De extra collageenaanmaak verstevigt, verbetert de textuur, maakt pigmentvlekjes minder zichtbaar en vermindert littekens.”

Meer volume

Tijdens microneedling worden hyaluronzuurgels gebruikt als tussenstof waardoor de huid extra vocht krijgt en voller oogt. Prinsen: “Hyaluronzuur speelt een belangrijke rol bij huidvernieuwing en hydratatie, maar kan ook op andere manieren worden ingezet.”

Een voorbeeld is Profhilo, een skinbooster die door cosmetisch artsen op strategische plekken wordt geïnjecteerd in de huid. Profhilo bevat hyaluronzuur in twee vormen. De ene vorm trekt water aan en houdt dit vast, de andere dringt diep door in de huid en stimuleert de aanmaak van collageen en elastine. Om het effect te versterken wordt Profhilo vaak gecombineerd met non-ablatieve laser. Volgens Prinsen vullen deze behandelingen elkaar goed aan.

De laser stimuleert de collageenproductie, terwijl de Profhilo tegelijkertijd zorgt voor een diepe hydratatie en versteviging.

Sinds kort is er een nieuwe speler op de markt: Profhilo Structura. Deze richt zich niet alleen op de huid, maar ook op onderliggend vetweefsel. “Uit onderzoek blijkt dat Profhilo Structura kan helpen om het volumeverlies in de wangen te herstellen. Na twee behandelingen zagen onderzoekers dat het vetweefsel aan de zijkant van de wangen, dat afneemt bij huidveroudering, weer iets werd aangevuld. Dit zorgt voor een subtiele lift van de wangen en natuurlijk ogend volume met een duurzaam effect van ongeveer drie maanden. Dat klinkt veelbelovend, maar omdat het een nieuwe techniek is, is het effect op de langere termijn nog niet bekend.”

Botox en fillers geven snel resultaat, maar doen niks voor de kwaliteit van je huid

Liever niet & juist wel

Joyce Prinsen houdt alle nieuwe ontwikkelingen binnen haar vakgebied goed in de gaten. “Een behandeling die ik online vaak voorbij zie komen en altijd afraad, is de draadjeslift, ook bekend als niet-chirurgische facelift, featherlift, lunchtime-lift of softlift. Het effect is niet wetenschappelijk bewezen, verdwijnt vaak al na enkele weken en kan zelfs littekens en infecties veroorzaken. Hetzelfde geldt voor collageendraden. Deze worden met een pincet in rimpels gelegd en ze zouden de collageenproductie stimuleren. Maar er is weinig tot geen bewijs dat dit echt werkt.”

Gelukkig zijn er genoeg behandelingen waarvan wél is aangetoond dat ze werken. “Chemische peelings zijn al tientallen jaren een beproefde methode om de huid te vernieuwen. Door een chemische oplossing met zuren zoals glycolzuur, melkzuur of TCA op de huid aan te brengen weekt de bovenste laag dode cellen los en vernieuwt de huid zich versneld.” De sterkte van de peeling bepaalt hoe diep de huid wordt aangepakt. “Een milde fruitzuurpeeling geeft direct een frisse uitstraling zonder hersteltijd. Een diepere medische peeling zorgt voor huidverbetering op de lange termijn.”

Botox en fillers

Zelfs met een stevige, gehydrateerde en egale huid zijn er soms tekenen van veroudering die niet met lasers, skinboosters of microneedling te verhelpen zijn. Prinsen: “Als de huidkwaliteit verbeterd is maar er zijn nog steeds diepe lijnen of volumeverlies zichtbaar, kunnen injectables de finishing touch zijn.”

Botox en fillers worden vaak in één adem genoemd, maar ze werken verschillend. “Dynamische rimpels zoals een fronsrimpel of kraaienpootjes ontstaan door herhaalde spierbewegingen. Botox legt die activiteit tijdelijk stil, waardoor de huid ontspant en rimpels vervagen.” Ook fillers worden nog altijd veel gebruikt, en niet alleen voor vollere lippen of scherpe jukbeenderen. “Fillers zijn in de basis bedoeld om volumeverlies te compenseren. Naarmate je ouder wordt, verlies je vet en botstructuur in je gezicht waardoor sommige plekken invallen of verslappen.” Fillers met hyaluronzuur, een lichaamseigen stof die water aantrekt en helpt de huid gehydrateerd en stevig te houden, kunnen de natuurlijke contouren herstellen.

Meer dan de buitenkant

Met zo veel behandelingen die van alles beloven, zie je soms door de bomen het bos niet meer. “Een geslaagde behandeling begint bij een realistische verwachting”, zegt huidarts Joyce Prinsen. “Eén laserbehandeling lost niet alles op, net zo min als een paar prikjes. Huidverbetering vraagt om een plan op maat. Mijn belangrijkste tip: begin met een goede intake bij een specialist waarbij liefst foto’s van de diepere huidlagen worden gemaakt. Zo krijg je inzicht in wat er in de huid speelt en wat er de komende jaren zichtbaar wordt. Op basis daarvan kun je een behandeling kiezen die ook op de lange termijn iets doet voor je huid.”

Daarnaast is het belangrijk om duidelijk te zijn over wensen en doelen. “Waar stoor je je aan, wat wil je verbeteren, waar zit je onzekerheid? Wees niet bang om vragen te stellen”, adviseert Prinsen, die dagelijks ziet wat de juiste behandeling voor mensen kan betekenen. “Een mooie huid is relatief, maar het gaat niet alleen om de buitenkant. Het gaat er vooral om hoe iemand zich voelt. Omdat ik zelf jaren heb geworsteld met heftige acne, weet ik hoeveel impact dat kan hebben op je zelfvertrouwen. Ik vind het mooi dat ik daar nu een verschil in kan maken. Als ik iemand kan helpen om zich goed te voelen, is mijn dag geslaagd.”

Controleer of jouw specialist gekwalificeerd is via www.skinregister.nl. Dan weet je zeker dat je huid in professionele handen is.

Een andere versie van dit artikel verscheen eerder in Plus Gezond mei 2025. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond