zondag, 22 mei 2022

Belangrijke oorzaak eczeem bij kinderen ontdekt

Butyraat, een korte keten vetzuur geproduceerd door bepaalde darmbacteriën, heeft een cruciale rol bij de ontwikkeling van eczeem op jonge leeftijd. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek van onder andere de Universiteit Leiden.

Eerder toonden de onderzoekers aan dat het geven van een probiotisch mengsel een beschermend effect heeft op de ontwikkeling van eczeem in de eerste 3 maanden van het leven van kinderen met hoog risico.

Ontlasting

Om de onderliggende biologische mechanismen te verklaren, bestudeerden de onderzoekers de ontlasting van 3 maanden oude kinderen. Ze vonden hogere concentraties butyraat bij gezonde kinderen vergeleken met kinderen die later eczeem ontwikkelden. De onderzoekers concluderen dat lagere niveaus van korte keten vetzuren vooraf lijken te gaan aan de zichtbare ontwikkeling van eczeem.

Verschillen al vroeg aanwezig

De verschillen in niveaus van korte keten vetzuren waren al aanwezig op de leeftijd van 3 maanden, maar bij de meeste kinderen ontwikkelde het eczeem zich pas na het eerste levensjaar. Deze resultaten benadrukken de mogelijke rol van metabolieten (stofwisselingsproducten) van bacteriën bij de ontwikkeling van het afweersysteem, zelfs voor de zichtbare uiting van een allergie. De bevindingen zijn in lijn met andere studies naar de mogelijke rol van butyraat en andere korte keten vetzuren bij het ontstaan van eczeem.

Butyraat

Butyraat speelt een belangrijke rol bij de differentiatie van regulerende afweercellen in het lichaam. Butyraat kan worden gestimuleerd door prebiotica en probiotica. De onderzoekers denken dat het geven van een probiotisch mengsel leidt tot hogere niveaus van lactaat en korte keten vetzuren, en lagere niveaus van lactose en succinaat. Dat kan het tijdelijke preventieve effect van probiotica verklaren op de ontwikkeling van eczeem.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Beneficial Microbes.

Bron(nen):