Droge huid in de overgang

Voorzichtig met zeep!

Getty Images

Jeukende en trekkende huid, hoort dat nu ook al bij de overgang? Ja helaas, ook een droge huid kan veroorzaakt worden door de hormonale veranderingen die je lichaam tijdens de menopauze ondergaat. Gelukkig kun je iets doen om je zachte huid te behouden.

Ergens tussen de 40 en 58 raken de meeste vrouwen in de overgang. Er worden geen nieuwe eitjes meer aangemaakt, ongesteldheid blijft uit en ook het vrouwelijke hormoon oestrogeen wordt steeds minder aangemaakt.

Oestrogeen is verantwoordelijk voor een heleboel dingen in het vrouwenlichaam. Het zorgde er onder andere voor dat je in de puberteit kon uitgroeien tot een vrouw en hield je botten sterk.

Maar het is ook verantwoordelijk voor het stimuleren van collageen en ceramiden, de huideigen vetten. Nu deze productie afneemt, wordt ook de huid droog en trekkerig en kan hij gaan schilferen en jeuken.

Vochthuishouding

Behalve dat je huid minder vetten bevat, is hij ook slechter in staat om vocht vast te houden. Ceramiden zijn namelijk ook verantwoordelijk voor de vochtregulatie.

Dit kun je merken op plekken als je ellebogen of op de T-zone van je voorhoofd en neus. Maar in feite vindt dit overal op je lichaam plaats; je rug, armen en benen, gezicht en zelfs nagels kunnen droog en bros worden.

Bij sommige vrouwen beginnen de veranderingen al tijdens de perimenopauze, de fase vóór de werkelijke overgang inzet. En het slechte nieuws is dat deze veranderingen van blijvende aard zijn.

Verzorging huid

Het goede nieuws is dat je de verzorging van je huid tijdens de menopauze nog wel zelf in de hand hebt. Let daarom op de volgende zaken:

  • Eet genoeg essentiële vetzuren. Kies bijvoorbeeld voor vette vis, noten en soja. Dit helpt je huid gehydrateerd te houden. Drink veel water en niet te veel alcohol. Ook roken kan de huid uitdrogen.
  • Gebruik een dagcrème met een UV-filter van SPF 15 of meer. Zelfs met bewolkt weer kan het gehalte UV-licht in de atmosfeer vrij hoog zijn. Dit kan pigmentvlekken en een droge huid veroorzaken. Zorg daarom altijd voor bescherming.
  • Stop met uitgebreide hete douches en baden. Je spoelt hiermee alle natuurlijke vetten in de huid weg. Hou het kort en gebruik warm water.
  • Voorzichtig met zeep. Eigenlijk zijn maar weinig delen van je lichaam zo vies dat je intensief hoeft te schrobben met antibacteriële zeep. Hooguit je voeten, handen en onderarmen kun je wel eens aanpakken, maar de rest van je lichaam droogt hierdoor alleen maar uit. Gebruik daarom liever geen of een parfumloze, zachte zeep.
  • Voed je huid. Gebruik na het douchen een voedende crème naar keuze. In principe werken de meeste producten goed, dus je hoeft niet per se diep in de buidel te tasten. Ook eenvoudige vaseline werkt prima.
  • Voor de gezichtshuid kun je het beste producten gebruiken die vitamine C, groene thee, shea butter, hyaluronzuur, ceramiden of melkzuur bevatten. Om te zorgen dat de crème goed intrekt, kun je eerst een milde scrub gebruiken.
  • Ook bewegen kan helpen, hierdoor wordt de huid beter voorzien van zuurstof en voedingsstoffen waardoor het collageen behouden blijft.

Wanneer je na al deze maatregelen toch nog last blijft houden van jeuk en een droge huid, heb je mogelijk last van een ander huidprobleem.

Bron 
  • WebMD