zondag, 22 mei 2022

'Gestreste mensen hebben vaker huidprobleem'

Mensen die stress ervaren, hebben vaker last van huidproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek van Temple University.

In 2014 kregen 5000 studenten van deze universiteit een enquete voorgelegd waarin werd gevraagd naar stressklachten en huidproblemen. 482 vulden deze in, maar er vielen er 60 af omdat ze hun geslacht of andere gegevens onvolledig hadden ingevuld. De overgebleven 422 deelnemers werden op basis van hun antwoorden ingedeeld in 3 groepen: laag, gemiddeld en hoog stressniveau.

Jeuk en schilfers

Vergeleken bij de studenten met een laag stressniveau, kampten de deelnemers in de groep met veel stress vaker met huidproblemen zoals jeuk, haarverlies, vette of schilferige plekken op het hoofd, hyperhidrosis (overmatig zweten), schilferende huid en jeukende uitslag op de handen. Bovendien beten zij vaker op hun nagels en trokken zij vaker haren uit. Er werd geen verband gevonden tussen stress en de aanwezigheid van puistjes, droge of pijnlijke uitslag, wratten of uitslag in het gezicht.

Belangrijk voor dermatologen

Ondanks de beperkingen die het onderzoek heeft (zoals een lage respons en het ontbreken van een lichamelijk onderzoek), zegt onderzoeker Gil Yosopovitch dat de bevindingen belangrijk zijn voor dermatologen: "Onze resultaten onderstrepen dat zorgverleners patiënten met huidproblemen naar eventuele stressklachten zouden moeten vragen. Verergering van een huidziekte tijdens stress, hoeft niet te betekenen dat de behandeling niet werkt". Bovendien hebben mensen die met zowel een huidaandoening als stress kampen, wellicht een niet-medicamenteuze behandeling nodig.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in Acta Dermato-Venereologica.
 

Trefwoorden:
Bron(nen):