zondag, 22 mei 2022

'Herstel brandwonden zonder littekens is dichtbij'

Het genezen van brandwonden zonder littekens komt steeds dichterbij. Dat meldt de Nederlandse Brandwonden Stichting maandag.

Uit de nieuwste resultaten vanuit brandwondenonderzoek blijkt dat het kweken en daarna transplanteren van eigen huidcellen in een nieuw soort 'biologische pleister' leidt tot betere wondgenezing en minder erge littekens dan tot nu toe bereikt.

"Dit brengt Nederland een stap dichterbij onze gezamenlijke grote droom: brandwonden genezen zonder littekens", volgens Prof. dr. Esther Middelkoop, bijzonder hoogleraar huidregeneratie en wondgenezing.

Het onderzoek van Kim Gardien richt zich op lichaamseigen opperhuidcellen. Er wordt bij de patiënt een klein stukje gezonde huid verwijderd. De onderzoekers isoleren daaruit opperhuidcellen, die zich in een kweekbakje gaan delen. Binnen ongeveer 12 dagen zijn er voldoende cellen aanwezig om die aan te brengen op een veel groter oppervlak van een biologisch afbreekbaar materiaal. Dit wordt vervolgens als een soort pleister aangebracht over het huidtransplantaat heen.

Het grote voordeel van deze methode ten opzichte van traditionele donorhuid, is dat de aangebrachte huid geen afstotingsreactie bij het lichaam opwek

Trefwoorden: