Huidaandoening couperose

Wat kan er aan gedaan worden?

Getty Images

De huidziekte couperose is vervelend, maar ongevaarlijk. Het lijkt alsof je bloost, doordat je wangen continu roodverkleurd zijn. Vaak is ook je neus rood en soms zit couperose tevens op het voorhoofd en een gedeelte van de kin. Maar couperose kan behandeld worden!

De opperhuid van het gezicht bevat veel zeer kleine bloedvaatjes, die onder normale omstandigheden gesloten zijn. Bij temperatuursverandering, inspanningen en stress kunnen deze vaatjes uitzetten, waardoor een rode gelaatskleur ontstaat.

Spontaan

Bij iemand die gevoelig is voor couperose zetten de haarvaatjes soms ook uit onder invloed van bijvoorbeeld warme dranken en voedsel, bepaalde kruiden en alcohol. Na een tijdje blijven de haarvaatjes continu uitgezet. Dit verklaart de fijne adertjes en de algemene roodheid in het gezicht. Couperose is dus een toename van die kleine bloedvaatjes.

Hoe deze toename van de bloedvaatjes ontstaat, is niet geheel bekend. Vaak is het erfelijk bepaald. Ook kan couperose een gevolg zijn van rosacea, een veelvoorkomende ontstekingsreactie van de huid. Maar in veel gevallen treedt couperose spontaan op zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen.

Leefregels

Couperose is niet te genezen, maar je kunt het wel enigszins voorkomen.

  • Vermijd grote temperatuurschommelingen. Hierdoor lok je couperose uit. Ook sauna en bubbelbaden kunnen couperose uitlokken of verergeren.
  • Let op je voeding. Sommige voedingsproducten kunnen couperose uitlokken. Denk hierbij aan alcohol, specerijen en hete spijzen en dranken.
  • Behandel je gezicht met zachte producten. Gebruik geen reinigingsproducten die zeep bevatten. Let er op dat het water waarmee je je gezicht wast niet te warm of te koud is.
  • Bescherm je huid met een vette crème tegen externe factoren, zoals wind en kou. Zorg ervoor dat de crème altijd een zonnefilter bevat. Ga je schaatsen of skiën, gebruik dan een zeer vette crème met een sunblock. Gebruik 's zomers altijd een sunblock.
  • Het is een goede gewoonte om je huid af en toe te scrubben om de dode huidcellen te verwijderen. Heb je last van couperose, dan is het van belang dat je een zeer milde scrub gebruikt.
  • Wees voorzichtig met sporten. Excessieve krachtsinspanning is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.
  • De zonnebank is uit den boze bij couperose. Wil je toch een gezond kleurtje, gebruik dan een zelfbruinend product of een getinte dagcrème.
  • Er bestaat geen geneesmiddel tegen couperose. Sommige geneesmiddelen zoals cortisonen kunnen couperose zelfs uitlokken of verergeren. Wees hier dus voorzichtig mee.

Laseren

Alhoewel couperose dus niet te genezen is, zijn er wel een aantal behandelmethoden waarvoor geldt dat de een er baat bij heeft en de ander minder of niet. Denk bijvoorbeeld aan laserbehandelingen. De laser produceert een zeer krachtige lichtgolf van een bepaalde golflengte, die selectief opgenomen wordt door de rode bloedcellen in de uitgezette haarvaatjes. Door de hoge energiedosis en de extreem korte pulsduur ontstaat een selectieve beschadiging van de afwijkende haarvaatjes. Dit wordt zo precies mogelijk gedaan, zodat de omgevende normale weefsels nauwelijks beïnvloed worden.

De beschadigde haarvaatjes worden nadien opgeruimd en vervangen door normale haarvaatjes. Afhankelijk van de ernst van de couperose zijn één tot meerdere behandelingen, met een tussentijd van vier tot zes weken, nodig.

Crèmes

Met de juiste huidverzorging kun je voorkomen dat de roodheid toeneemt. Er zijn diverse milde en hydraterende crèmes op de markt, die een kalmerende en verzachtende werking hebben en helpen de kwetsbare huid te beschermen.

Make-up

Ook make-up kan helpen. Maar vergeet dan niet om je gezicht 's avonds goed te reinigen. Groene consealer camoufleert een rode huid het beste, bijvoorbeeld poederconsealer. Ook foundation mag, maar zorg ervoor dat deze niet te agressief is voor je huid.

Dichtschroeien

Mocht dit allemaal niet baten, ga dan eens bij de schoonheidsspecialiste langs. Met elektro-coagulatie brandt ze de haarvaatjes dicht. Dit werkt, maar ze kunnen op andere plekken weer terugkomen. Bij een uitgebreide couperose wordt de totale behandeling verdeeld over een aantal keren. Tussen iedere behandeling moet een tijd zitten van circa 10 dagen.

Auteur