maandag, 4 juli 2022

Jeuk aan de bovenarmen

Ik ben een vrouw van 62 jaar en heb sinds enkele jaren vreselijke jeuk aan mijn bovenarmen. Het voelt alsof er met heel veel naalden van binnenuit in mijn armen worden geprikt, echt om stapelgek van te worden.
Ik ben er mee naar de huisarts en de dermatoloog geweest, maar die kennen deze klachten niet. De huisarts heeft mij Aerius voorgeschreven en dat slik ik nog steeds, nu al zo'n vijf jaar lang, maar het werkt niet echt goed. Het enige wat echt helpt is koelen met ijs, net zolang de jeuk wegtrekt. Het heeft niks met een veranderd voedingspatroon of met het gebruik van andere wasmiddelen te maken. Ik heb dit allemaal bijgehouden. Ken je deze verschijnselen? Wat kan ik er aan doen?
J. Wijbenga

Dick van Gerwen, dermatoloog:

Mogelijk is er bij sprake van brachioradiale jeuk (pruritus brachioradialis). Bij brachioradiale jeuk is er sprake van jeuk, branderig gevoel aan de armen, zonder dat er duidelijke huidafwijkingen zichtbaar zijn. Vaak geeft aanraking van de armen verergering van de klachten. Meestal is alleen de bovenarm aangedaan, soms kan ook de onderarm aangedaan zijn. De klachten kunnen aan één arm, of aan beide armen voorkomen.

Hoewel er aan de huid geen afwijkingen te zien zijn, zijn er soms wel krabeffecten, met kleine wondjes of blauwe plekken. Soms zijn er zelfs littekens van het vele krabben.

Lichte prikkeling

Brachioradiale jeuk wordt veroorzaakt door voortdurende prikkeling van de huidzenuwen. De oorzaak is niet bekend. Mogelijk ontstaan de klachten door chronische lichte prikkeling van de armzenuwen die uit de nekwervels uittreden. Dit zou kunnen ontstaan na lichte beschadigingen van de zenuw door lokale druk op de zenuw van de nekwervel of nekspieren, maar ook door nekletsel. Ook zou zonlicht mogelijk een rol spelen.

Zonbescherming

Brachioradiale jeuk is een chronisch probleem dat zeer hardnekkig kan zijn. Bescherming van de huid tegen zonlicht kan al veel helpen. Dat kan het best met kleding of anders sunblockers met hoge beschermingsfactor.

Tegen de jeuk zijn er jeukstillende crèmes zoals mentholcrème of -gel (te koop bij drogist), maar ook Capsaïcine crème. Deze crème prikkelt juist de huidzenuwen nog erger waardoor jeuksignalen niet meer goed kunnen worden doorgegeven. Het middel is effectief maar kan wel irritatie van de huid geven. De crème dient meerdere malen per dag te worden opgebracht. De crème is alleen op recept verkrijgbaar.
Ook kunnen jeukdempende tabletten worden gebruikt, zoals hydoxyzine (Atarax) of polaramine helpen. Deze kunnen tevens een slaperig gevoel geven dus kunnen alleen ’s avonds voor het slapen gaan worden ingenomen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.