zondag, 14 augustus 2022

Jeukende bultjes in de nek

Zes jaar geleden had ik een huidaandoening. Op mijn rug had ik een soort kalkachtige bult met parelmoerrand van ongeveer 4 centimeter groot. Achter in mijn nek, net onder mijn haargrens kreeg ik ook kalkachtige bultjes. Ik had in die tijd veel last van stress. Na onderzoek kreeg ik te horen dat het een chronische irritatie was, niet ernstig. Maar ik ben vergeten te vragen wat het is en waarom je dat krijgt?
Harold

Dick van Gerwen, dermatoloog:

Hardnekkige bultjes in de nek ontstaan meestal door kleine ontstekingen in de haarzakjes. Dit komt nogal eens voor juist in de nekbeharing. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het schuren van kleding, zoals de boordrand van een bloes of jas of een hoed of pet. Hierdoor breken haren af en raakt het haarzakje geïrriteerd. Dat noemen we dan chronische irritatie. Het komt ook vaak voor bij mannen met stevige beharing op hun dijbenen, door het schuren van de (strakke) broek. De plekjes genezen meestal weer vanzelf.

In periodes van stress kan het hardnekkiger zijn. Dit komt dan doordat men de neiging heeft om in drukke periodes meer aan dat soort plekjes te krabben of te pulken. Net zoals sommige mensen dan bijvoorbeeld meer gaan nagelbijten. Hierdoor worden de plekken alleen maar groter en genezen langzamer. Bovendien gaan ze juist meer jeuken en heeft men nog meer de neiging om te gaan krabben. In extreme gevallen kunnen er dan zelfs blijvende littekens ontstaan.

Behandeling bestaat uit het wegnemen van de oorzaak van de irritatie, bijvoorbeeld door zachtere kleding te dragen zonder boord. Is het voortdurend krabben de oorzaak, dan dient dat natuurlijk vermeden te worden. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als er sprake is van jeuk. Met een sterk jeukverminderende crème kan vaak de 'jeuk-krab-jeuk'-cyclus worden doorbroken. Soms kan het nog worden ondersteund met een jeukstillend tabletje.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.