maandag, 15 augustus 2022

Jeukende, droge huid na douchen

Mijn huid is na het douchen altijd erg droog, zo lijkt het. Het gaat heel erg jeuken en dat is erg vervelend. Wat kan ik eraan doen?
Brian

Dick van Gerwen, dermatoloog:

Warm water komt in de natuur niet voor en onze huid kan er eigenlijk niet goed tegen. Warm water lost het beschermende vetlaagje van de huid op. Dit vetlaagje voorkomt dat de huid uitdroogt. Na het douchen is het beschermende vetlaagje verdwenen en de huid is dan heel warm nog. Dan verdampt al het vocht uit de huid. Daardoor droogt douchen de huid uit.

Wat kun je doen: in principe is 1 minuut douchen al voldoende om zweet en dergelijke te verwijderen en je fris te voelen. Gebruik in ieder geval een milde, pH-neutrale douchegel. Tevens adviseer ik om altijd direct na het douchen, als de huid nog warm is, deze in te smeren met een goede bodylotion. Het liefst een waarop staat dat deze geschikt is voor de droge huid.

Minder vaak, minder lang en minder warm douchen is dus goed voor je huid en daarbij: ook goed voor het milieu!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.