Laat je huidaandoening behandelen

Interview met een dermatoloog

Getty Images

Heb je last van je huid? Dan kun je terecht bij een dermatoloog of huidarts. Dick van Gerwen is dermatoloog in het Lievensberg ziekenhuis Bergen op Zoom. Hij roept mensen met acne op om langs de dermatoloog te gaan.

"Het irriteert me mateloos dat mensen, en vooral jongeren, jaren rondlopen met acne. Ze smeren allerlei zalfjes en crèmes op hun gezicht en lopen zonder resultaat de deuren van behandelinstituten plat. Het is tragisch. Die jongeren hebben jarenlang een minderwaardigheidscomplex met als resultaat littekens."

Laser

"Ik vind het zo jammer dat mensen niet naar een dermatoloog komen voor behandeling. Met een goede kuur krijgen we in 99,5 procent van de gevallen zelfs de meest hardnekkige acne binnen een jaar weg. Dan zie je zo'n tiener weer helemaal opbloeien."

"Het is overigens een fabeltje dat die behandelingen erg heftig zijn. Van de honderd kinderen staakt er hooguit één de behandeling vanwege de bijwerkingen. Voorkomen is beter dan littekens laten behandelen op latere leeftijd."

"Na jarenlang acne gaan mensen gebukt onder de littekens in hun gezicht. Met laser bereiken we daarmee gelukkig goede resultaten. De laser wordt ook gebruikt voor andere behandelingen, zoals het verwijderen van de kleine adertjes, de spinnetjes.

Psoriasis

Van Gerwen vervolgt: "Een andere bekende en veel voorkomende huidaandoening is psoriasis. Kenmerkend zijn de schilferende plekken. Het is lichamelijk geen beperkende ziekte, maar de psychische belasting heeft het niveau van een ernstig chronische ziekte."

Psoriasis is lastig te behandelen. Voor de heel ernstige gevallen bestaat sinds kort een middel dat goede resultaten geeft. Het is wel erg duur. Je hebt je leven lang twee injecties per week nodig en dat kost 1000 euro per maand."

Groei eczeem en huidkanker

"We zien een groei van het aantal kinderen met eczeem en allergische klachten. Dat is wel te verklaren: we zijn véél te schoon geworden. De dagelijkse douche met té warm water is erg slecht voor de huid."

"Bij de oudere generatie zien we een enorme toename van huidkanker. Ook hiervoor is een verklaring. De hoofddeksels van vroeger waren niet vanwege de mode, maar boden de broodnodige bescherming tegen de zon."

"In de jaren 60 beschermden we ons steeds slechter tegen de invloed van de zon. Bijna niemand had aandacht voor de schadelijke invloed van UV-stralen. Het duurt tussen de tien en dertig jaar voordat huidkanker zich ontwikkelt, dus nu zien we helaas de gevolgen van dat onbeschermd zonnen."

"Er zijn drie vormen van huidkanker, waarvan het melanoom heel gevaarlijk is. De pigmentcellen groeien dan niet alleen lokaal, maar kunnen uitzaaien naar de organen. Melanomen zien eruit als grote, grillige zwarte moedervlekken en komen meestal voor op romp en benen. Aan de gevolgen sterven nog steeds 500 mensen per jaar."

Bescherm, bescherm, bescherm

"Meer goedaardige vormen van huidkanker zijn basaalcelcarcinomen en plaveiselcelcarcinomen. Ze zijn herkenbaar als eczeemachtige hoornpropjes, niet te verwarren overigens met leverplekjes. Deze vorm komt het meest voor op gezicht en romp en is voor bijna 100 procent een gevolg van de invloed van de zon."

"Behandeling is nodig om te voorkomen dat de plekjes steeds groter worden. Ik zeg het nog maar eens: bescherming tegen UV-stralen is zo ontzettend belangrijk. Niet alleen voor jonge kinderen, daar zijn we nu wel van doordrongen, maar ook voor de oudere huid!"