zondag, 14 augustus 2022

Last van te droge lucht in de winter?

Droog, droger, droogst

Buiten waait een gure wind, of het vriest. Binnen is het dankzij de cv lekker warm. Gevolg: buiten én binnen is de lucht droog, en dat vóel je aan je huid, je haar, lippen en ogen. Maar er zijn oplossingen.

Haar

’s Winters heb je meer last van statisch haar omdat de luchtvochtigheid vaak lager is. Het dragen van mutsen en synthetische kleding maakt het erger.

Oplossing: antistatische maatregelen
Gebruik een houten kam en een borstel van varkenshaar. Spuit wat haarlak op een borstel of kam – of in hoed of muts. Was het haar niet met een sterk ontvettende shampoo, gebruik wel een crèmespoeling, en föhn het haar niet.

Ogen

Als de luchtvochtigheid laag is, droogt de traanfilm (een beschermend vochtlaagje op de oogbol) sneller op. Het dragen van contactlenzen en lang ‘computeren’ verergeren de klachten, net als medicijnen tegen hoge bloeddruk, antidepressiva en plaspillen.

Oplossing: neptranen
Het gebruik van kunsttranen in de vorm van druppels, gel of zalf geeft verlichting bij droge ogen. Sommige zijn ook zonder recept verkrijgbaar.

Luchtwegen

Droge lucht kan ook een droge mond en een kriebelkeel veroorzaken doordat de slijmvliezen ‘uitdrogen’. Vrouwen hebben hier na de overgang eerder last van omdat de slijmvliezen dunner worden. De speekselproductie neemt met het ouder worden af – ook bij mannen. Zeker 25 procent van de 60-plussers heeft vaak een droge mond.

Oplossing: vocht toevoegen
Maak kleine slokjes drinken of kauwgom kauwen kan helpen. In ernstige gevallen schrijft de huisarts een recept voor kunstspeeksel uit.

Lippen

De dunne huid van de lippen bevat nauwelijks talgkliertjes, waardoor het talglaagje ontbreekt dat het vocht in de huid vasthoudt. In een droge omgeving wordt er extra veel vocht aan de lippen onttrokken, met barstjes, kloofjes en losse velletjes tot gevolg.

Oplossing: invetten
Trek de velletjes er niet af en lik droge lippen ook niet vochtig, maar gebruik vaseline, cacaoboter of lippenbalsem. Dit legt een laagje op de lippen dat het vocht in de huid vasthoudt. Overdag zien vettige lippen er niet zo fraai uit: smeer ze daarom extra goed in voor het slapen. Breng onder de make-up een beschermend vetlaagje aan, want (vooral longlasting) lippenstift droogt de lippen uit. 

Huid

De huid van gezicht en handen kan ’s winters trekkerig aanvoelen, wordt ruw, schraal en minder elastisch, waardoor er droogte­rimpeltjes kunnen ontstaan.

Oplossing: hydrateren
Wie een heel droge huid heeft, kan beter niet dagelijks en niet te warm douchen. Kies een pH-neutrale zeep en smeer de huid na het douchen in met een hydraterend product. Het vocht wordt zo minder snel aan de huid onttrokken. Ook een hydraterend gezichtsmasker kan wonderen doen. En droge nagelriemen worden soepeler met een druppel olie of een rijke crème.

Tips voor in huis

Vochtarme lucht in huis is ook niet goed voor houten vloeren, meubels en muziekinstrumenten. Een bakje water aan de radiator houdt de luchtvochtigheid op peil. Ook zijn er speciale luchtbevochtigers te koop (prijzen van €35 tot €200). Met een hygrometer (prijzen van €12 tot €50) meet je de luchtvochtigheid in huis. 30 tot 70 procent is normaal. Het huis goed luchten is eveneens belangrijk.

Bron(nen):