woensdag, 18 mei 2022

'Mond verraadt geslacht'

Bij het beoordelen van gezichten kijken we vooral naar de mond om te bepalen of een persoon een man of vrouw is. Het contrast tussen de lip en huidskleur verklapt namelijk veel. De hersenen analyseren ook de reflectie van licht in het gebied rondom de ogen, maar je hebt meer tijd nodig om deze informatie te kunnen interpreteren.

Onderzoekers van de University of Montreal komen tot deze conclusie nadat ze 100 deelnemers het geslacht van 300 mensen lieten beoordelen op basis foto's van verschillende onderdelen van het gezicht. Op de foto's droegen sommige vrouwen make up en alle mannen waren gladgeschoren. Kleding of sieraden waren niet zichtbaar.

Foto's

Volgens de onderzoekers liet de kwaliteit van eerdere studies naar dit onderwerp te wensen over. "Sommige onderzoekers gebruikten niet-realistisch foto's. Anderen bepaalden van te voren al welke gezichtsonderdelen bestudeerd werden of ze gebruikten alleen foto's in grijstinten", legt Nicolas Dupuis-Roy uit. Daarom besteedde hij samen met zijn collega's extra aandacht aan de onderzoeksmethode. Zowel de kleur van de foto als het onderdeel van het gezicht werd random aan de deelnemers getoond.

Kleur

Uit het onderzoek bleek dat informatie in grijstinten (achromatisch) uit het gebied van de ogen en wenkbrauwen en informatie in kleur (chromatisch) van de mond het best werkten bij het herkennen van geslacht. De informatie uit het gebied rond de mond werd snel geïsoleerd door de hersenen, slechts 12 milliseconden nadat iemand het gezicht zag. "Contrast tussen de lippen en de huid is bij vrouwen meer uitgesproken dan bij mannen, omdat hun huidskleur over het algemeen minder rood en meer groen bevat", aldus Dupuis-Roy. "Het contrast wordt door onze hersenen als een vrouwelijk kenmerk gezien."

Over het algemeen konden de deelnemers kleurenfoto's efficiënter verwerken dan de foto's in grijstinten. Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat kleur zorgt voor meer diepte en ook extra informatie over het geslacht toevoegt.

Daarbij hangt de reactie op kleur mogelijk samen met natuurlijke selectie. "Rode lippen worden vaak in verband gebracht met een betere fitheid van hart en luchtwegen en hogere oestrogeenniveaus, wat is nuttig voor de voortplanting", merkt Dupuis-Roy op. "Wanneer er geen kleureninformatie beschikbaar is, beginnen onze hersenen bij de mond, maar dan verplaatsen ze de aandacht al gauw verder naar het gebied rond de ogen."

Afstand

Natuurlijk zullen andere delen van het gezicht (zoals de kaaklijn, neus en kin) gebruikt worden bij het bepalen van het geslacht van iemand, maar deze gebieden lijken van secundair belang. In een tweede onderzoek keek Dupuis-Roy naar de afstanden tussen gezichtskenmerken en de rol daarvan bij het bepalen van het geslacht.

Er lijken kleine verschillen te zijn in de afstanden tussen de verschillende onderdelen van het gezicht bij mannen en vrouwen. Zo is de afstand tussen de wenkbrauwen en de ogen over het algemeen iets groter bij vrouwen. Toch lijkt dit bij het beoordelen van het geslacht van een gezicht niet bepalend te zijn.

Bron(nen):