Niet langer gebukt onder gezichtshaar?

Getty Images

Al jaren heb ik last van haar en pukkels op mijn gezicht. Ik moet me elke dag scheren en ik zit de hele dag aan mijn gezicht te krabben, omdat ik de korstjes eraf móet hebben. Ik hou van een egale huid, maar hoe meer ik eraan zit, hoe erger het natuurlijk wordt. Het beheerst mijn hele leven. Veel dingen durf ik niet, omdat ik me schaam. Kan ik dit laten verhelpen en wordt dit vergoed?

M.

Dick van Gerwen, dermatoloog:

Overmatige haargroei bij vrouwen, bijvoorbeeld in het gelaat, noemen we hirsutisme. Haargroei wordt voor een deel gestuurd door hormonen, onder andere testosteron. Bij een heel klein deel van de vrouwen met hirsutisme, is er sprake van een verhoogd testosterongehalte in het bloed. Maar bij de meeste vrouwen met overmatige haargroei zijn deze testosteronhoeveelheden normaal.

Soms zijn de haren echter gevoeliger voor testosteron in het bloed. Zo kan een normale testosteronspiegel in het bloed toch versterkte haargroei veroorzaken. Het komt ook voor bij een bepaalde ziekte: het polycysteus ovarium syndroom. Bij dit syndroom hebben vrouwen vaak ook onregelmatige menstruaties.

Laser

Pulken en krabben is niet de beste behandeling bij overbeharing in het gelaat. Scheren zorgt slechts voor een tijdelijke oplossing, de haren groeien steeds weer aan. Om te zorgen dat de haren niet meer teruggroeien, moeten de haarzakjes, waarin de haarwortel zit, worden vernietigd.

Dat kan tegenwoordig heel goed met een laserbehandeling. Het laserlicht wordt selectief opgenomen in het pigment van de haar en haarwortel, terwijl het niet of nauwelijks wordt opgenomen in de huid.

Hierdoor wordt de haarwortel sterk verhit, waardoor deze en het omliggende haarzakje worden verbrand, terwijl de huid niet beschadigd raakt. Het werkt alleen bij donkere haren. Grijze of lichtblonde haren worden onvoldoende verhit door de laser.

Laserontharing bij overbeharing in het gelaat bij vrouwen wordt, bij een aanvullend verzekeringspakket, in de meeste gevallen (geheel of gedeeltelijk) vergoed. Het moet dan wel aangevraagd te worden met een medische verklaring van huisarts of dermatoloog.

Gedragsverandering

Pulken en krabben van huidoneffenheden is vaak een moeilijk af te leren gewoonte (net als nagelbijten). Huidoneffenheden kunnen dan nog altijd beter door een dermatoloog worden behandeld. Soms is het nodig de hulp in te schakelen van een psycholoog, die met behulp van gedragstherapie de gewoonte kan afleren.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.