zondag, 22 mei 2022

Psoriasispatiënt krijgt vaker diabetes

BAARN - Mensen met ernstige psoriasis hebben een bijna twee keer zo grote kans op het ontwikkelen van diabetes. Dat blijkt uit een analyse van 27 eerdere studies.

"Uit ons onderzoek blijkt een heel sterk en duidelijk verband tussen psoriasis en diabetes", vertelt onderzoeker April Armstrong. "Patiënten met psoriasis en hun behandelend artsen zouden zich bewust moeten zijn van dit verband en dus het verhoogde risico."

Onderzoek
Amstrong bestudeerde samen met haar collega's de gegevens van 27 studies bij patiënten met psoriasis. In totaal waren meer dan 314.000 patiënten betrokken bij deze studies. Van nog eens 3,7 miljoen controlepersonen waren ook de gegevens beschikbaar. Op basis van een analyse concludeerde Armstrong dat mensen met milde psoriasis 1,5 keer vaker diabetes ontwikkelen dan mensen zonder psoriasis. Bij ernstige psoriasis is dit bijna twee keer zo vaak.

Verband
"De grote onderzoeksgroep en de consistente verband tussen psoriasis en diabetes suggereren een onderliggende lichamelijke link tussen de twee ziekten", aldus Armstrong. Hoewel vervolgonderzoek nodig is om te bepalen hoe dit lichamelijke verband zit, verwacht Armstrong dat veranderingen in de immuunreacties er voor zorgen dat psoriasispatiënten eerder diabetes ontwikkelen.

"Er zijn aanwijzingen dat vetcellen bij patiënten met de huidziekte niet normaal functioneren. Deze cellen scheiden ontstekingsstofjes uit, cytokines. Hierdoor neemt de insulineresistentie in de lever en spieren toe. Ook kunnen cytokines er voor zorgen dat insulineproducerende cellen in de alvleesklier vernietigt worden."

Trefwoorden:
Bron(nen):