vrijdag, 23 april 2021

'Rare plekjes op mijn onderbenen'

Ik ben een vrouw van 78 jaar. Ik heb al een poosje rare eeltachtige plekjes op mijn onderbenen. De huisarts wil die plekjes niet met stikstof verwijderen. Met name omdat het mijn benen betreft. Ook zijn rond mijn voeten heel veel adertjes zichtbaar. Open schoenen kan ik dan ook niet meer dragen. Er is voorheen al een keer een spatader operatief verwijderd. Hangt het voorgaande met elkaar samen?
Mevrouw Blenk

Dick van Gerwen, dermatoloog:

Bij eeltachtige plekjes op de huid van onderbenen kan er sprake zijn van actinische keratosen. Door leeftijd en zonschade werken de huidcellen niet meer optimaal en vormen geen mooie gladde hoornlaag meer. Hierdoor kunnen dan lokaal hoornplekjes ontstaan. Er is een verhoogd risico dat deze plekjes overgaan in een vorm van huidkanker (plaveiselcelcarcinoom). Deze vorm van huidkanker is overigens in het algemeen goed behandelbaar en geeft gelukkig zelden uitzaaiingen.

Behandeling van actinische keratosen met vloeibare stikstof (bevriezen) is vaak een prima optie.

Er is overigens ook een erfelijke vorm van hoorplekken op de huid, vaak ook aan de benen. Dat heet porokeratose. Hierbij is er geen verhoogd risico op huidkanker. Er is in beide gevallen geen oorzakelijke relatie met spataderen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.