zondag, 27 september 2020

'Rimpels op natte handen zorgen voor grip'

BAARN - De rimpels die zich vormen op de handen en voeten van mensen bij een langdurige blootstelling aan water, hebben mogelijk een evolutionaire functie. Dat beweert een Amerikaanse wetenschapper.

De tijdelijke rimpels die door water kunnen ontstaan op de huid zorgen er mogelijk voor dat de grip van mensen niet verslechtert door waterdruppels. De rimpels zijn volgens neurobioloog Mark Changizi vergelijkbaar met het profiel op autobanden dat slippen in de regen tegengaat. De studie die uitgevoerd door het onderzoeksinstituut 2AI Labs in Utah.

Groeven
"De inspiratie kwam van mijn student Romann Weber", aldus de onderzoeker. "Hij vroeg tijdens een discussie: zouden de rimpels op natte handen niet dezelfde functie kunnen hebben als de groeven in autobanden? Ik vond dat een briljante gedachte."

De wetenschappers onderzochten de theorie door foto’s te analyseren van 28 menselijke vingers waarop rimpels waren ontstaan door water. Ze vergeleken het patroon van de rimpels zeer nauwkeurig.

Zenuwen
Uit het onderzoek bleek dat de rimpels op alle vingers een soort verticale kanalen vormden vanuit de vingertop. Daardoor wordt het water dat op de vingertoppen belandt, waarschijnlijk snel weer afgevoerd. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat mensen met beschadigingen aan zenuwen in handen of voeten geen rimpels ontwikkelen onder invloed van water.

Apen
Bovenstaande gevallen suggereren dat het ontstaan van rimpelige 'omahanden' na een bad of douche wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. Ook dat zou er op duiden dat de vorming van rimpels een evolutionair bepaalde functie van het lichaam is.

Changizi is van plan om op korte termijn experimenten uit te voeren waarbij wordt getest of rimpels de grip van menselijke vingers inderdaad verbeteren in het water. Hij heeft al wat ondersteunend bewijs gevonden in de vorm van foto’s van klimmende apen in de regen die ook gerimpelde vingers ontwikkelen onder invloed van water.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Brain, Behavior and Evolution.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • Nu.nl