woensdag, 10 augustus 2022

Rode bultjes na inspanning

Na inspanning krijg ik bultjes op mijn armen, hals, buik en benen. De huisarts denkt aan een soort allergie, maar dat lijkt me niet. Ik heb de bultjes nu al ruim een half jaar. Ze doen geen pijn, jeuken niet en verdwijnen weer als ik rustig ga zitten. Eigenlijk heb ik er dus geen last van, maar ik zou graag weten wat het is.
Elly (62)

Dick van Gerwen, dermatoloog:

Mogelijk heb je inspanningsurticaria of warmteurticaria. Dat is een vorm van netelroos. Hierbij worden afweercellen in de huid (de zogenaamde mestcellen) actief.Deze cellen geven stoffen (histaminica) af in de huid, waardoor de bloedvaten wijd open gaan staan en er vocht uittreedt. Dit treedt normaal alleen op bij kleine wondjes in de huid (die worden dan rood en dik).

In sommige gevallen kunnen de mestcellen geactiveerd worden door lokale druk, krabben, warmte of inspanning. Dan ontstaan en dus bultjes van vocht in de huid (kwaddels), die soms ook rood aankleuren.

Meestal trekken ze in korte tijd spontaan weer weg. Er is weinig tegen te doen. Er bestaan wel pillen met antihistaminica, waardoor de klachten meestal wel verminderen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.