Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 24 september 2017

Netelroos: bultjes en jeuk

Plekken als van de brandnetel

Het ziet eruit alsof je in de brandnetels hebt gelegen en jeukt ook net zo hevig: netelroos. De plekken ontwikkelen zich in korte tijd, maar trekken ook net zo makkelijk weer weg. Vaak al binnen een paar uur. Netelroos betreft een allergische reactie, maar de precieze oorzaak blijft meestal onduidelijk.

Netelroos wordt ook wel galbulten of urticaria (urtica is brandnetel) genoemd. Ongeveer een kwart van de mensen krijgt vroeg of laat in zijn leven met deze jeukende huiduitslag te maken. Netelroos kenmerkt zich door bleekroze, lichtgezwollen vlekken. Soms worden de vlekken ook rood of vloeien samen tot grotere plekken. Je kunt netelroos overal krijgen: het komt even vaak voor op de armen, benen, romp en in het gezicht.

Chronisch en acuut

Meestal ontstaan de galbulten plotseling en verdwijnen ze binnen enkele uren tot dagen. In veel gevallen is de huidaandoening ook van korte duur. Soms zelfs zo kort dat de verschijnselen alweer weg zijn, voordat iemand besluit om naar de huisarts te gaan.

Als de netelroos korter dan zes weken duurt spreken we van acute netelroos. Het kan echter ook zijn dat netelroos langdurig optreedt en zelfs maanden tot jaren voortduurt. Dat noemen we chronische netelroos.

Allergie

Bij netelroos is sprake van een allergische reactie. Histamine speelt hierin een belangrijke rol. Onder invloed van prikkels wordt de histamine uit voornamelijk mestcellen vrijgemaakt. Hierdoor verwijden de bloedvaten zich, waardoor de huid een rode kleur krijgt. Bovendien zorgt histamine ervoor dat er meer vocht door de wanden van de bloedvaten gaat met vochtophopingen in de huid als gevolg. Tot slot is histamine verantwoordelijk voor de jeuk.

Op welke prikkel je reageert als je netelroos hebt, is lang niet altijd duidelijk. De volgende prikkels kunnen tot een reactie leiden:

  • geneesmiddelen zoals antibiotica en aspirine
  • voedingsmiddelen bijvoorbeeld chocolade, eieren, schaaldieren, noten of fruit
  • voedseltoevoegingen zoals kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers
  • fysische prikkels als warmte, koude, zonlicht, plaatselijke druk op de huid en inspanning
  • contact met plantaardige of chemische stoffen bijvoorbeeld brandnetels, rubber en crèmes
  • insectensteken en -beten zoals van wespen, vlooien en luizen
  • infectieziekten vooral veroorzaakt door bacteriën en parasieten

Een aantal van deze prikkels, bijvoorbeeld warmte of het gebruik van pijnstillers, kan reeds bestaande netelroos verergeren. Ook psychische factoren als stress, drukte en spanning spelen een rol. Toch wordt bij de meeste mensen met chronische netelroos geen oorzaak gevonden. Er lijkt geen duidelijke erfelijke aanleg bestaan, maar in bepaalde families komt netelroos wel vaker voor.

Wat te doen?

Over het algemeen gaat netelroos vanzelf over, zonder schade aan de huid. Je kunt in principe dus gewoon afwachten, dan verdwijnt de uitslag meestal binnen enkele dagen. Als je weet wat de uitslag veroorzaakt, moet je de boosdoener proberen te vermijden. Alcohol, stress, hitte en krabben verergeren de klachten meestal.

Bij jeuk kan een lauwwarme douche verkoeling bieden. Een verkoelende crème, poeder of zalf of deppen met een oplossing van water en een scheutje azijn geven ook verlichting. Net als het dragen van los zittende kleding.

Tegen heftige jeuk worden antihistaminica aangeraden. Deze tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar. Een groot nadeel is dat ze je suf of slaperig kunnen maken.

Naar de dokter?

Als je reageert op een bepaald medicijn is het belangrijk om de naam van het middel te noteren. Overleg hierover met je huisarts en apotheek. Sowieso is het verstandig om de naam van de werkzame stof in het medicijn bij je te dragen of goed te onthouden. Op die manier kun je andere artsen - ook in het buitenland -  laten weten dat je overgevoelig bent voor die bepaalde stof.

Ook wanneer de uitslag en jeuk steeds erger wordt en zich over het hele lichaam uitbreidt, is het verstandig om met de huisarts contact te zoeken. Ditzelfde geldt wanneer je lippen en oogleden opzwellen of als je last krijgt van benauwdheid.
 

Bron(nen):

Reactie toevoegen

16 Comments

Door Sjaak (niet gecontroleerd) op vr, 06/23/2017 - 10:05

Mooi verhaal.

Door Joris Vermeer (niet gecontroleerd) op do, 05/11/2017 - 21:51

Hoi lotgenoten!!

Ik wil iedereen die last heeft van netelroos heel heel heel veel sterkte wensen! Het is een ziekte waar eigenlijk heel makkelijk over na gedacht wordt! heb ik wel eens het gevoel !!!! Ik heb heel veel gelezen op internet erover en echt heel heel veel forums gelezen en ik was gelijk heel erg bang dat ik het ook chronisch zou hebben! daarom schrijf ik hier op het net voor de mensen die het net hebben en gelijk in de stress schieten. Dat is mij namelijk ook overkomen!!!! Ik heb het 11 dagen gehad en ik ben er nu eindelijk van af dus ik wil er mee zeggen dat als je het langer dan 24 uur heb dat je niet gelijk moet denken dat het chronisch is!!!! Waar het bij mij vandaan is gekomen is een raadsel ??? Ik vermoed zelf dat het een combinatie met stress en een lage weerstand is geweest terwijl ze het overal alleen maar over allergie hebben maar dat vraag ik mij wel eens af want ze weten er gewoon te weinig van dus ik ga van af nu heel goed naar mijn lichaam luisteren Ik wil er wel bij zeggen dat ik inderdaad na dag 4 ook met de Paardebloemwortel Thee ben begonnen! Dus er is altijd hoop en denk nou niet gelijk dat je de rest van je leven er aan blijft vast zitten!!

Ik hoop dat ik met mijn bericht mensen kan helpen om niet gelijk aan het ergste te denken!!!

En ik wil de mensen die het hebben nogmaals echt heel veel strekte wensen want ik weet wat jullie mee maken en dat is verschrikkelijk!!!!!!

Reactie ↓

Door Erik (niet gecontroleerd) op di, 08/09/2016 - 21:03

Hallo goedenavond,

Mijn partner heeft al ongeveer zo'n 2 jaar onverklaarbare jeuk gepaard met rode bultjes we zijn ziekenhuis uit ziekenhuis uit geweest de artsen hebben overal gekeken en onderzocht maar kunnen niks vinden ze zeggen ook jeuk is jeuk leef er maar mee maar hier is niet mee te leven volgens mij partner en is ook te zien aan hem. Nu probeer ik te zoeken als we misschien nog een ding kunnen proberen wat toch een uitslag kan geven wat deze jeuk kan zijn iemand hier die dit zou kunnen weten ??

Door Hans (niet gecontroleerd) op do, 08/04/2016 - 13:41

Ik heb sinds kort allemaal rode bultjes op me huid altijd op me buik en soms op me been en 1x al boven me oog. Als ik krab wordt de jeuk erger, en ik wil maar de huisarts maar zit in 't buitenland en hier weten ze 't niet wat t is. Weet iemand wat ik kan doen?

Door evi (niet gecontroleerd) op do, 07/21/2016 - 17:28

Laatste tijd van die rode plekken bultjes op men been en men been ziet er niet uit door te krabben van de jeuk nu durf ik geen korte broek aandoen ik heb zalfjes gebruikt echt helpt dat nie nu doe ik plekkers op anders krap ik dat open. Men vriend heeft dat ook en morge belle we naar dokter als dat netelroos is. hebbe ze iets voor weg te houden? Meditatie bv?

Door linda (niet gecontroleerd) op di, 02/23/2016 - 12:15

ik heb nu sinds 3 dagen netelroos waarschijnlijk door een schelpdieren allergie maar dat is nog niet zeker. het nadeel is dat het op mijn gezicht zit en de jeuk niet te stoppen is :(. het ziet er echt niet uit, een rood opgezwollen hoofd.ik heb wel al antiallergie pilletjes gekregen maar dat helpt niet tegen de jeuk weet er iemand iets wat ik kan doen?

Door TheChillyMonkey (niet gecontroleerd) op do, 02/11/2016 - 09:27

Ja ik heb waarschijnlijk dus ook netelroos, veel mensen vooral bij een kleedkamer zeggen dan, WOW wat heb jij op je rug of schouder etc... dan?! In het begin vond ik het vooral raar wat het was want ik voelde er dan zelf niks van, maar later werd het gewenning en zei ik gewoon zovan : ach kan gebeuren joh, gaat toch zo weer weg. Maar ik ging dus net googlen en heb even gekeken wat ik nou precies heb, echt last heb ik er niet van maar het is meer dat het hinderlijk is dat het gewoon gebeurt. Mijn oom had het ook en zei dat het kwam door de puberteit en dat het vanzelf weg ging, heb het nu ondertussen bijna 2 jaar, als iemand mij heel simpel een tikje geeft is de huid helemaal rood met uitslag, maarja wachten dus totdat het over is.. ben nu ondertussen 14

Door Sjanie (niet gecontroleerd) op vr, 12/11/2015 - 19:13

Jarenlang last gehad van netelroos en ik kreeg het van temperatuurwisseling. Dus's winters was het iedere ochtend raak als ik vanaf mijn warme huis mijn koude auto in stapte. Maar ook als ik na het duiken weer op de boot zat en weer (te) snel opwarmde. Ben er sinds ca. een jaar vanaf. Is 10 jaar geleden spontaan gekomen en na 9 jaren dus ook spontaan weer over gegaan.

Door Ger (niet gecontroleerd) op do, 12/10/2015 - 21:43

Bij mij is de netelroos ook ontstaan 5 maanden geleden door het contrastvloeistof na CT scan.
Heeft iemand een oplossing?

Door Karel (niet gecontroleerd) op di, 07/28/2015 - 10:47

Afgelopen weekend had ik voor het eerst in mijn leven last van Netelroos. Ik schrok me rot. Wat de oorzaak is geweest weet ik niet zeker, misschien de sulfieten, stofmijten of het feit dat ik verbrand was door de zon i.c.m. paracetamol. In ieder geval kreeg ik de tip Cetirizine te proberen. Ligt bij de Lidl voor anderhalve euro in het schap. Na een half uur was de jeuk weg en na een paar uur de bulten. Zo blij dat dit weer weg is. In ieder geval heb ik weer een hoop geleerd over voedingstoffen en stap ik over op meer natuurlijke ingrediënten.