zondag, 11 april 2021

Waardoor altijd rode, hete wangen?

Onze dochter heeft bijna altijd hele rode, hete wangen. Haar wangen reageren direct op een iets warmere ruimte, actief zijn of even (door een raam heen) in zon spelen, door knalrood en erg heet te worden. Waardoor ze natuurlijk gaat wrijven waardoor het nog erger wordt. Alleen een koele natte doek kan haar dan nog helpen rustig te worden. Wat we al doen: Met vette wangen naar buiten, altijd tegen de zon beschermen en uit de zon houden, ons huis niet warmer dan 19 graden opwarmen en opletten dat de lucht niet te vochtig is en proberen te voorkomen dat ze er aan komt natuurlijk. Klinkt dit bekend?
Paula

Herman van Tinteren, kinderarts

Hetgeen je al doet lijkt me ook wat ik zelf zou kunnen bedenken.

Het verschil in huiddoorbloeding is tussen de een en de ander verschillend. Sommige mensen hebben de neiging sneller rood te zien dan anderen. Vooral bij inspanning of temperatuurverhoging kun je die verschillen goed zien. Met name onze wangen kleuren dan en zijn door de toegenomen doorbloeding warm als je ze aanraakt. Je hebt het antwoord van mij dus al zelf bedacht.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.