Wat is groene cosmetica?

Wegwijs in het woud der keurmerken

Getty Images

De term 'natuurlijk' wordt steeds populairder, ook in het cosmeticaschap. Het is echter geen beschermde term, waardoor de claims 'natuurlijk', 'organisch' en 'puur' op heel veel potjes en tubes staan. Hoe vind je je weg tussen de keurmerken en weet je zeker dat de door jou gezochte groene cosmetica ook daadwerkelijk groen is?

Natuurlijke producten bevatten ingrediënten afkomstig uit de natuur en zijn geproduceerd met oog voor mens en milieu. De begrippen 'natuurlijk' en 'biologisch' zijn echter niet beschermd, waardoor elke fabrikant ze op het etiket kan plakken, ook als er maar één natuurlijk ingrediënt in zit. Wanneer een merk of bedrijf zich op die manier groener of maatschappelijker verantwoorder voordoet dan het daadwerkelijk is, noemen we dat 'greenwashing'. En dat gebeurt vaker dan je denkt. Duurzaam is immers in en daar pikt iedereen graag een graantje van mee.[ITEMADVERTORIAL]

Check de ingrediënten

De ingrediëntendeclaratie maakt je wat dat betreft een stuk wijzer. Wat er het meeste in zit, staat namelijk vooraan. Dus als de natuurlijke ingrediënten als eerste genoemd worden, dan kun je ervan uitgaan dat het product voor een groot deel van natuurlijke komaf is. Staan minerale oliën, sulfaten (SLS) of siliconen bovenaan, dan heb je te maken met een grotendeels synthetisch product. Ook de barcode van je product screenen in een app die de oorsprong heeft gecheckt is effectief. Ten slotte kun je de individuele ingrediënten online in de EWG-database checken. Maar het makkelijkste is natuurlijk kijken of er een keurmerk op de verpakking staat.

Er zijn overigens ook merken die wel duurzaam produceren en zoveel mogelijk biologische en natuurlijke ingrediënten in hun producten verwerken, maar toch geen keurmerk hebben, omdat ze bijvoorbeeld geen geld hebben om het te bekostigen. Houd daarom altijd de ingrediëntenlijst in het oog en bekijk eventueel de site van het merk. De meeste merken beschrijven online uitgebreid hun filosofie en werkwijze.

Is synthetisch slecht?

Synthetische producten bevatten ingrediënten die door de mens gemaakt zijn, in een laboratorium. Dat maakt een synthetisch product niet meteen slecht voor je. En een natuurlijk product is ook niet effectiever omdat het natuurlijk is. Het gaat bij cosmetica met name om de werkzame stoffen en de hoeveelheid daarvan. Je huid kan reageren op een synthetisch product, maar ook een natuurlijk product kan irritatie veroorzaken wanneer er een - voor jou - te hoge dosis van een bepaald ingrediënt in zit, of iets waar je gewoon niet tegen kunt. Wel is er de laatste jaren meer aandacht gekomen voor de hormoonverstorende werking van bepaalde synthetische conserveringsmiddelen zoals parabenen. Beide worden in ieder geval op dezelfde manier getest en moeten aan dezelfde veiligheidseisen voldoen. Als er wordt getwijfeld of een stof veilig is, dan wordt deze niet gebruikt. Het is dus een gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur waar je voor kiest.

Keurmerken

Als cosmetica een keurmerk heeft, weet je in ieder geval zeker dat het aan alle strenge milieueisen voldoet en zo puur en natuurlijk mogelijk is gehouden. Er zijn meerdere keurmerken in omloop, maar het principe is eigenlijk bij allemaal hetzelfde: minimaal 95 procent van de ingrediënten moet van natuurlijke oorsprong zijn en hiervan moet minimaal 10 procent nog eens afkomstig zijn van biologische landbouw. Daarnaast worden er eisen gesteld aan de biologische afbreekbaarheid van de verpakking en aan hoe milieuvriendelijk de ingrediënten worden geproduceerd. Verder zijn diverse ingrediënten bij deze keurmerken verboden. Denk hierbij aan vaseline (parafinum liquidum), phenoxyethanol, propyleen glycol, siliconen en parabenen.

 

Welke keurmerken zijn er?
Getty Images
BDIH Het BDIH keurmerk is een Duits stempel dat aangeeft dat producten zoveel mogelijk natuurlijke grondstoffen bevatten, bij voorkeur uit de biologische landbouw.
Getty Images
Cosmebio Bio Dit van oorsprong Franse keurmerk staat op producten waarvan ten minste 10 procent van het totaal aantal ingrediënten en minstens 95 procent van de plantaardige ingrediënten biologisch is. Het is vergelijkbaar met het Ecocert keurmerk. De ingrediënten zijn milieuvriendelijk geproduceerd.
Getty Images
Cosmebio Eco Dit keurmerk is vergelijkbaar met het Ecocert Natural Cosmetics logo. Het staat namelijk op producten waarvan ten minste 5 procent van het totaal en minstens de helft van de natuurlijke ingrediënten biologisch is.
Getty Images
Cosmos Cosmos is ontwikkeld door vijf grote Europese certificeringsorganisaties, waaronder BDIH en Ecocert. Vooralsnog wordt het gebruikt naast andere keurmerken, maar het is de bedoeling dat het deze gaat vervangen. Cosmos Organic gelabelde producten zijn het groenst.
Getty Images
Ecocert Organic Cosmetic Het Ecocert Organic Cosmetic keurmerk, kortweg Ecocert genoemd, staat op cosmetica waarvan ten minste 10 procent van alle ingrediënten biologisch is en 95 procent van de plantaardige ingrediënten. Deze cosmetica is onder milieuvriendelijke omstandigheden en zonder genetische manipulatiegemaakt en parabenenvrij.
Getty Images
Ecocert Natural Cosmetic Dit keurmerk staat op cosmetica waarvan 5 procent van alle ingrediënten en 50 procent van de plantaardige ingrediënten biologisch is.
Getty Images
Europees Ecolabel Zeep, shampoo en conditioner met het Ecolabel geven minder watervervuiling, omdat ze minder schadelijke ingrediënten bevatten. Ook bestaat de verpakking voor een groot gedeelte uit gerecycled materiaal.
Getty Images
Fairtraide Wanneer in een product ingrediënten als cacao, sesamolie of rietsuiker zitten, dan kan het Fairtrade logo van Max Havelaar er op staan. Dit keurmerk garandeert dat bepaalde bestrijdingsmiddelen niet gebruikt zijn bij de teelt van de ingrediënten en dat kunstmest en andere bestrijdingsmiddelen zo min mogelijk zijn gebruikt. Bovendien weet je dan zeker dat de boer een eerlijke prijs gekregen heeft voor zijn product.
Getty Images
Natrue Natrue classificeert natuurvriendelijke cosmetica in een driesterrensysteem. Er worden in ieder geval geen synthetische geur- en kleurstoffen en siliconen gebruikt en producten zijn niet genetisch gemodificeerd. Verpakkingen zijn bovendien waar mogelijk van gerecycled materiaal. Bij drie sterren is een product zelfs 90 procent natuurlijk en maximaal 10 procent natuuridentiek, wat samen 100 procent maakt.

 

Auteur