vrijdag, 12 augustus 2022

Wat kan ik doen tegen waterwratjes?

Mijn kleindochter heeft al ruim een jaar waterwratjes in haar gezicht. Volgens de huisarts zou dat met een jaartje spontaan verdwenen zijn maar ze krijgt er juist steeds meer in haar gezicht en ook op haar oogleden.
Ik heb over verschillende oplossingen zoals Surplus van Dr. Fix gelezen. Weet je of deze middelen raadzaam zijn?
Diny Amo-Reneman

Dick van Gerwen, dermatoloog:

Bijna alle kinderen onder de 10 jaar krijgen ooit te maken met waterwratjes. De officiële naam hiervoor is mollusca contagiosa. Het zijn er meestal enkele tientallen die op verschillende plekken over het lichaam voorkomen. Vaak gegroepeerd, bijvoorbeeld op de buik en soms ook in het gelaat.

De wratjes geven meestal geen klachten en trekken vanzelf weg. Behandeling is dus niet echt nodig. Aanstippen, bevriezen, wegbranden of wegschrapen is mogelijk, maar dit geeft wel wat risico op littekens.

Ik adviseer om het spontaan te laten genezen. Dit kan een half tot anderhalf jaar duren, in uitzonderlijke gevallen 2 jaar. Waterwratjes gaan altijd vanzelf over.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.