zondag, 22 mei 2022

'Wratten krijg je vaak van familie'

Er wordt vaak gedacht dat kinderen wratjes oplopen in het zwembad of in openbare douches. Uit onderzoek blijkt nu dat kinderen meestal geïnfecteerd raken met het wratvirus door contact met familieleden of klasgenootjes.

Slippers dragen in het zwembad of onder de douche pakt het wrattenprobleem dus niet per se aan, stellen onderzoekers van het LUMC. Tot deze conclusie kwamen zij na het bestuderen van 1100 Leidse schoolkinderen tussen de 4 en 12 jaar. De resultaten van het onderzoek verschijnen in het tijdschrift Pediatrics.

Preventie
"De huidige aanbevelingen voor het voorkomen van wratten richt zich vooral op openbare ruimtes en zwembaden", aldus onderzoeker Sjoerd Bruggink. "Het bedekken van wratjes thuis en op school lijkt op basis van ons onderzoek effectiever."

Voor het onderzoek bestudeerden de onderzoekers de handen en voeten van de schoolkinderen gedurende 11 tot 18 maanden. Daarnaast vulden de ouders van de kinderen vragenlijsten in over onder andere het gebruik van publieke ruimtes, het sportgedrag van het kind en de aanwezigheid van wratten bij familieleden of vrienden. 

Trefwoorden:
Bron(nen):