maandag, 8 augustus 2022

Zalf tegen steenpuisten?

Ik heb soms last van ontstoken haarzakjes die nogal dikke rode puisten veroorzaken, ze lijken op steenpuisten. Ik ben op zoek naar diachylonzalf of loodpleister om die ontstekingen te bestrijden, maar ik kan nergens in de buurt bij apotheken of drogisten die zalf of pleisters vinden.

Weet u een adres waar ik die zalf of pleisters kan bestellen?
Hans

Pouria Salimi Gilani, apotheker:

Een steenpuist kan ontstaan als een haarzakje ontstoken raakt met een bacterie. Het pus in het haarzakje hoopt zich op en zorgt voor een pijnlijke puist. Na enkele dagen tot twee weken breekt de puist door, waardoor het pus kan wegvloeien.

In het verleden werd ichthammol gebruikt om ervoor te zorgen dat een steenpuist sneller doorbreekt. Maar het blijkt hiervoor niet te werken. Het kan zelfs irritatie van de huid geven en wordt daarom niet meer aangeraden bij steenpuisten.

Wel kunt u de (doorgebroken) steenpuist en de huid er omheen desinfecteren met povidonjodium om te voorkomen dat de bacterie zich verspreid en er nieuwe steenpuisten ontstaan.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.