Calypsosysteem

Getty Images
 
De prostaat kan tijdens een bestraling bewegen door de ademhaling of beweging in de buikholte. Radiotherapeuten nemen daarom meestal een ruime marge rondom de prostaat om er zeker van te zijn dat de volledige tumor bestraald wordt. Daardoor wordt echter ook gezond weefsel rond de prostaat meebestraald. Dat kan leiden tot een groot aantal bijwerkingen die het urinesysteem, de ingewanden en de seksuele functies treffen.
 
Het Calypso 4D lokalisatiesysteem is een geavanceerde behandelingsmethode waarbij bestralingsbundels nauwkeuriger op de prostaat worden gericht.
 
Deze technologie, die ook wel wordt aangeduid als een GPS voor het lichaam, volgt de bewegingen van de prostaat doorlopend in real time en concentreert de bestralingsbundel op de tumor. 
 
Voorafgaand aan de bestraling worden met echografische geleiding drie elektromagnetische transponders, elk ongeveer zo groot als een rijstkorrel, via het rectum in de prostaat geïmplanteerd. Het 4D elektromagnetische systeem zendt signalen naar de geïmplanteerde transponders om ze te activeren. Daarop zenden de transponders op hun beurt radiogolven uit naar het Calypso-apparaat. 
 
Aan de hand daarvan kan de arts de beweging van de prostaat tot op minder dan een millimeter nauwkeurig volgen tijdens de bestraling. Door specifiek op kankercellen te richten en omringende gezonde weefsels te ontzien, beschermt Calypso de blaas, de colon en andere belangrijke gezonde organen. 
 
Dankzij deze technologie kunnen veel bekende bijwerkingen van de behandeling van prostaatkanker, zoals incontinentie en erectiestoornissen, aanzienlijk worden beperkt.
 
Calypso is inmiddels goedgekeurd voor gebruik bij de behandeling van prostaatkanker. Deze veelbelovende technologie zal op den duur waarschijnlijk voor verscheidene andere vormen van kanker gebruikt gaan worden.
Auteur 
  • Redactie