Eén op de tien kankerpatiënten rookt door

Getty Images

Van de mensen bij wie kanker is geconstateerd, blijven een op de tien patiënten roken. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat negen jaar na de diagnose gemiddeld 10 procent nog geregeld een sigaret opsteekt. Dat schrijft de Volkskrant.

Vooral patiënten die zijn hersteld van longkanker (15 procent) en blaaskanker (17 procent) blijken niet zonder sigaretten te kunnen. Terwijl beide ziektes in hoge mate door roken worden veroorzaakt.

Longarts Wanda de Kanter van het Antoni van Leeuwenhoek spreekt in de Volkskrant van herkenbare cijfers. In haar spreekkamer op de thoraxoncologie-afdeling gebeurd het regelmatig dat ze patiënten terug ziet die zijn blijven roken en opnieuw kanker hebben gekregen.

Onderschatting

De longarts vermoedt dat de Amerikaanse cijfers een onderschatting zijn. Voor het onderzoek, gepubliceerd in het blad Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, werden 3000 voormalige kankerpatiënten ondervraagd. Maar de vraag is, zegt De Kanter, of zij allemaal de waarheid hebben gesproken. 'Kankerpatiënten die roken, schamen zich. Vaak zeggen ze dat ze zijn gestopt, maar roken ze stiekem door.'

Volgens De Kanter bewijst het hoe verslavend roken is. 'Patiënten willen vaak wel stoppen, maar het lukt ze niet.' De Amerikaanse beroepsvereniging van klinisch oncologen (ASCO) heeft verklaard dat alle oncologen aan tabaksontmoediging moeten doen. De Kanter hoopt dat het Antoni van Leeuwenhoek dat beleid in 2015 heeft ingevoerd.

Rookstoppolikliniek

'We vragen vanaf nu alle patiënten bij het intakegesprek of ze roken. Als dat zo is volgt, met hun toestemming, een motiverend gesprek waarin we uitleggen dat het voor hun behandeling en hun perspectief belangrijk is om te stoppen. Patiënten die van het roken af willen, kunnen we verwijzen naar onze rookstoppolikliniek of de huisarts.'

Wie na de diagnose doorrookt, verkleint zijn kansen: de chemokuur kan minder effectief zijn, de kans op uitzaaiingen neemt toe, en er is een grotere kans om opnieuw kanker te krijgen. Eenderde van alle sterfgevallen door kanker wordt door roken veroorzaakt.

Auteur