Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 27 mei 2017

Ex-kankerpatiënten leven vaker ongezond

BAARN - Mensen die kanker hebben gehad leven over het algemeen ongezonder. Vooral mensen die meerdere kankers hebben overleefd. Dat stellen onderzoekers van de University of Kentucky.

Ruim 400.000 volwassenen namen deel aan het onderzoek naar onder andere gezondheid en gezondheidsgedragingen. De deelnemers werden onderverdeeld in drie groepen: mensen die nooit kanker hadden gehad, mensen die kanker hebben overleefd en mensen die meerdere vormen van kanker (twee of meer) hebben overleefd.

GezonderHet onderzoek toonde dat de overlevers van meerdere kankers een slechtere lichamelijke en geestelijke gezondheid rapporteerden dan ex-patiënten van een kanker. De mensen die nooit kanker hadden gehad voelden zich het gezondst. Daarnaast bleek dat de overlevers van meerdere kankers vaker en meer rookten, vaker en meer alcohol dronken en beduidend minder bewogen.

Volgens de onderzoekers vergroot de langdurige en verhoogde stress van meerdere kankerdiagnoses de slijtage in het lichaam. Bij patiënten met meerdere kankers zou er dan ook meer aandacht moeten zijn voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid en gezonde gedragingen na de behandeling.

Bron(nen):