vrijdag, 7 augustus 2020

Gezondheidsraad: vaccineer ook jongens tegen HPV

De Gezondheidsraad wil dat ook jongens gevaccineerd worden tegen HPV: het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Een HPV-infectie kan ook leiden tot verschillende soorten kanker bij jongens.

Jaarlijks overlijden alleen al aan baarmoederhalskanker tweehonderd vrouwen. Daarnaast veroorzaakt het HPV-virus andere vormen van kanker, die ook bij mannen voorkomen, zoals peniskanker en kanker van de anus. Aan peniskanker overlijden ongeveer dertig mannen per jaar en aan anuskanker sterven er jaarlijks rond de zestig mannen en vrouwen. Om dat te voorkomen, moeten vanaf nu naast meisjes ook jongens worden gevaccineerd. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis. Het adviesorgaan van de regering wil dat de prik standaard wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Vaccinatie

Volgens de Gezondheidsraad werkt vaccinatie goed, biedt het groepsbescherming en is het veilig. Als de prik in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen wordt, dan is deze het meest effectief rond de leeftijd van negen jaar. Verder hebben mensen tot en met 26 jaar - die zich nog niet hebben laten inenten - ook baat bij de vaccinatie. In het aanvullende programma dat geadviseerd wordt, krijgen zij de gelegenheid dat alsnog te doen. De raad stelt voor dit aanvullende programma na vijf jaar te evalueren.

HPV

HPV is een seksueel overdraagbaar virus en is zeer besmettelijk. Een HPV-infectie is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA) wereldwijd en in Nederland. Zonder vaccinatie is de kans op het krijgen van een HPV-infectie groot: naar schatting maakt meer dan 80 procent van de mannen en vrouwen vanaf hun eerste seksuele contact eens een HPV-infectie mee. Meestal kan het lichaam deze infectie zelf weer opruimen. Soms lukt dit echter niet en ontstaan er afwijkende cellen. Om deze celgroei te voorkomen, is er een vaccin ontwikkeld.

Bron(nen):