Lichte oogkleur vergroot kans op oogmelanoom

Getty Images

Een lichtkleurige iris vergroot het risico op een bepaalde soort tumor in het oog. Lichtkleurig pigment produceert namelijk meer vrije radicalen, die tot tumorvorming kunnen leiden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Oogmelanoom is een tumor die uitgaat van de pigmentvormende cellen (melanocyten) in het oog. Verschillende mutaties in het betrokken gen dat kanker kan veroorzaken, kunnen leiden tot deze zeldzame vorm van kanker. Er zijn twee soorten: de ene ontstaat vooral op plaatsen die bloot staan aan veel licht. De andere soort komt voor in de donkere gebieden van het oog.

Vrije radicalen

“We zagen dat patiënten met lichtkleurige ogen oververtegenwoordigd waren onder de melanoompatiënten. Bij nader onderzoek zagen we dat het melanoom bij mensen met een lichte oogkleur vaak ontstaat op plaatsen waar geen licht valt, aan de zijkanten voorin het oog. Bovendien hebben deze mensen vaak een specifiek type mutatie."

"We denken dat dit komt doordat het pigment dat verantwoordelijk is voor een lichte oogkleur, feomelanine, minder goed is in het wegvangen van vrije radicalen dan eumelanine, het pigment dat zorgt voor een donkere oogkleur. Er ontstaan onder invloed van dit lichte pigment juist eerder radicalen, die het DNA kunnen beschadigen”, zegt onderzoeker Pieter van der Velden.

Tweede type

Het tweede type oogmelanoom ontstaat achterin het oog, waar veel licht op valt. "Het gaat niet om uv-licht, want dat dringt niet door in het oog. Maar ook gewoon zichtbaar licht kan het DNA beschadigen", aldus Van der Velden. Deze vorm van oogmelanoom is onafhankelijk van de oogkleur, terwijl de eerste vorm juist onafhankelijk van blootstelling aan zonlicht ontstaat.

De resultaten van het onderzoek verschenen in PLOS ONE.

Bron 
  • LUMC