vrijdag, 21 februari 2020

Minder zout verkleint kans op maagkanker

BAARN - Minder zout eten verkleint de kans op het krijgen van maagkanker bij mensen. Volgens het World Cancer Research Fund (WCRF) moet er dan ook duidelijker op etiketten van voedingsmiddelen komen te staan hoeveel zout er in zit.

Te veel zout is slecht voor de bloeddruk en kan leiden tot hart- en vaatziekten en beroertes, maar het kan ook kanker veroorzaken.

De aanbevolen maximale hoeveelheid zout is dagelijks 6 gram, ongeveer een afgestreken theelepel, maar volgens het WCRF nuttigen mensen gemiddeld dagelijks zo'n 8,6 gram.

Het WCRF vindt dat mensen er meer op geattendeerd moeten worden op hoeveel zout een product bevat. Dat zou de consument bewuster moeten maken van de gezondheidsrisico's.

"Maagkanker is moeilijk om succesvol te behandelen. De ziekte wordt in veel gevallen pas in een vergevorderd stadium ontdekt.", aldus Kate Mendoza van het WCRF. "Door betere keuzes te maken kan de ziekte voorkomen worden. Zoals door minder zout te consumeren en meer groenten en fruit te eten."

Jaarlijks sterven in Nederland gemiddeld 1.445 mensen aan maagkanker.

Bron(nen):