Obesitas vergroot risico op minstens zeven soorten kanker

Getty Images

Vrouwen met obesitas lopen ongeveer 40 procent meer risico op het ontwikkelen van een gewichtsgerelateerde vorm van kanker dan vrouwen met een gezond gewicht. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Cancer Research UK, een Britse stichting die onderzoek doet naar en voorlichting geeft over kanker.

Ernstig overgewicht vergroot bij vrouwen het risico op minstens zeven vormen van kanker, waaronder darmkanker, borstkanker na de overgang, galblaas-, baarmoeder, nier-, alvleesklier- en slokdarmkanker.

Volgens de nieuwe statistieken hebben obese vrouwen ongeveer een kans van 1 op 4 dat ze een vorm van kanker krijgen die verband houdt met lichaamsgewicht. In een groep van 1000 vrouwen met ernstig overgewicht krijgen er naar verwachting 274 een keer de diagnose kanker. In een groep van 1000 vrouwen met een gezond gewicht zullen er waarschijnlijk 194 te maken krijgen met kanker.

Hormonen

Obesitas kan op verschillende manieren het risico op kanker vergroten. Eén daarvan is dat overgewicht verband houdt met de productie van hormonen door de vetcellen, vooral oestrogenen. Oestrogenen kunnen de ontwikkeling van kanker beïnvloeden.

Leefstijl

"We weten dat onze kans op kanker afhangt van onze genen, omgeving en andere leefstijlaspecten waarvan we er veel kunnen beïnvloeden. Leefstijlveranderingen – zoals niet roken, een gezond gewicht behouden, gezond eten en matig zijn met alcohol – zijn voor iedereen belangrijke mogelijkheden om het risico op kanker te verkleinen", zegt Julie Sharp van Cancer Research UK.
 

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Medical Xpress