zondag, 22 mei 2022

'Volg niet op eigen initiatief het ketogeen dieet bij kanker'

Ga als kankerpatiënt niet op eigen initiatief een ketogeen dieet volgen. Overleg altijd met je behandelend arts en/of diëtist of een dieet veilig voor je is, benadrukt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds naar aanleiding van media-aandacht voor het onlangs verschenen zelfhulpboek ‘Kankervrij’.

In het zelfhulpboek 'Kankervrij' van arts-onderzoeker William Cortvriendt wordt onder andere het ketogeen dieet aangeprezen als effectief tegen kanker. Maar het boek beschrijft vooral de positieve, vaak op dierstudies gebaseerde, kanten van het ketogeen dieet. De risico’s van het ketogeen dieet – zoals een tekort aan voedingsstoffen, onbedoeld gewichtsverlies en complicaties – komen onvoldoende aan bod. Het advies over dit dieet in het boek is onvoldoende gebaseerd op bewijs uit onderzoek bij mensen met kanker, stelt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Voeding en leefstijl

"Dat aandacht wordt gevraagd voor het belang van voeding en leefstijl bij kanker juichen we toe. Dit is een belangrijk onderwerp waar het Wereld Kanker Onderzoek Fonds continu mee bezig is. Maar voedingsadviezen geven zonder solide wetenschappelijke basis vinden wij onverantwoord. Wij adviseren iedereen die overweegt een dieet te volgen bij kanker, om dit eerst goed te overleggen met de behandelend arts en diëtist", aldus dr. ir. Merel van Veen, coördinator voeding en kanker bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Het advies van experts

Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is op dit moment het beste advies voor voeding tijdens de behandeling van kanker om te kiezen voor een volwaardige voeding. Dat betekent dat de voeding alle noodzakelijke voedingsstoffen moet bevatten die nodig zijn om de conditie zo goed mogelijk te houden. Een zo goed mogelijke conditie geeft de beste kans om de behandelingen te kunnen voltooien en er zo goed mogelijk van te herstellen.

De omstandigheden en voedingsbehoeften bij kanker kunnen per persoon verschillen. Een oncologiediëtist kan een persoonlijk voedingsadvies geven afgestemd op de individuele behoefte van de persoon en adviseren bij klachten. Via verwijsgidskanker.nl kan in de buurt een diëtist met specialisatie in kanker gevonden worden.