Mijn kind blijft zo klein

Oorzaken voor een kleine lengte of (afbuigende groeilijn)

Getty Images

Als een baby goed gegroeid is, hebben we het over zijn gewicht. Bij kinderen kijken we meer naar de lengtegroei. Een kind kan wat kleiner blijven omdat het kleine ouders heeft, maar ook door een aandoening. Wanneer is een kind te klein en wat zijn de oorzaken voor een afwijkende groei?

Bij elk bezoek aan het consultatiebureau of later bij de bezoeken van de jeugdarts aan school, gaat je kind op de weegschaal en onder de meetlat. Alle gegevens komen in een diagram en daaruit ontstaat een groeilijn, gewichtscurve of schedelomtreklijn. De gegevens van jouw kind worden vergeleken met die van leeftijdsgenootjes om te zien of je kind bijvoorbeeld te klein of te zwaar is.

De jeugdarts op het consultatiebureau of op school spoort kinderen met een afwijkende groei meestal op. Je krijgt dan een doorverwijzing naar een kinderarts, om uit te sluiten dat er iets aan de hand is. De meeste kinderen die wat kleiner zijn dan hun leeftijdsgenoten mankeren niets.

Onderzoek door de kinderarts

Een kind kan klein zijn omdat het kleine ouders heeft. Een afwijkende lengte kan ook door een aandoening worden veroorzaakt. Een kinderarts wil daarom precies de lengte van beide biologische ouders weten. Zit je kind te ver onder de gemiddelde ouderlengte, dan volgt er uitgebreider onderzoek. Daarnaast kijkt de arts hoe de groei is verlopen. Groeide je kind eerst gewoon, maar vervolgens heel langzaam, dan kan dit iets zeggen over de oorzaak.

Bij twijfel of bij verdenking op andere oorzaken bestaat het standaard onderzoek uit bloedonderzoek en het maken van een polsfoto om de skeletrijping vast te stellen. Uitgebreid onderzoek naar de werking van (groei)hormonen kan noodzakelijk zijn.

Oorzaken kleine lengtegroei

Er zijn vele oorzaken voor een afwijking in de groei, waaronder:

  • aangeboren kleine lengte
  • erfelijke afwijking of syndroom
  • aangeboren groeistoornis
  • tekort aan groeihormoon en schildklierhormoon
  • overmaat aan bijnierhormoon
  • chronische darmziekte, nierziekte of longziekte
  • chronische ondervoeding of éénzijdige voeding
  • te trage botrijping (zij lopen de achterstand later weer in)
  • ernstige emotionele problemen

Bij de meeste te vroeg geboren baby’s verloopt de groei normaal. Alleen baby’s die veel te vroeg geboren zijn en vaak ook erg ziek zijn geweest, kan dit van invloed zijn op hun latere lengte.

Behandeling

De behandeling hangt af van de oorzaak van de afwijkende groei. Is er sprake van een ziekte, dan wordt deze behandeld. Dit betekent bij coeliakie een glutenvrij dieet. Bij een trage schildklier krijgt je kind schildklierhormonen. Soms worden groeihormonen overwogen.

Groeicalculator

Ben je benieuwd hoe lang je zoon of dochter later wordt? Met de TNO Groeicalculator voor ouders kun je de verwachte eindlengte van je kind berekenen.

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op

Auteur