Help, mijn baby is verkouden!

Getty Images

Mijn baby van 4 maanden is verkouden en kan niet door z'n neusje ademen. Daardoor kan hij niet goed drinken of op een speentje sabbelen en dus niet goed slapen. Wat kunt u mij adviseren?

Carla

Herman van Tinteren, kinderarts

Tijdens de voeding moeten baby's geheel door hun neusje ademen. Door een verkoudheid kan de neus verstopt raken, omdat het slijmvlies opzwelt en omdat er snot in komt. Daardoor gaan ze vaak slechter drinken. Hetzelfde geldt ook voor een speentje, dat ze weer snel loslaten.

Het is het beste om de neus regelmatig met een speciaal daarvoor bestemde zoutwateroplossing te druppelen. Dit is een zogenoemde fysiologische zoutoplossing.

Het heeft dezelfde concentratie als lichaamsvloeistof en kan daarom onbeperkt worden gegeven. Daardoor lossen de snotjes wat op of kan de baby ze uitniezen. Er zijn verder nog speciale pompjes te koop, waarmee je het neusje kan uitzuigen.

Veel ouders weten trouwens niet dat alle baby's in de eerste maanden alleen maar door hun neus kunnen ademhalen en niet door hun mond. Als de neus dus verstopt is, kunnen ze op die leeftijd niet overschakelen op mondademhaling.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.