donderdag, 30 juni 2022

Peuter met lichaamtemperatuur van 36 graden Celsius

Wat is een te lage lichaamstemperatuur? En wat moet je doen als een kindje van 2 jaar een lichaamstemperatuur heeft van 36 graden Celsius?
Anneke

Herman van Tinteren, kinderarts

In de eerste plaats is het de vraag of de temperatuur goed is opgemeten. Wij gaan ervan uit dat alleen een rectaal gemeten temperatuur een goede indicatie geeft. Verder is bij een gezond kind een lage lichaamstemperatuur niet gevaarlijk.

In de loop van de dag wisselt de temperatuur ook bij een gezond iemand. In de vroege ochtenduren is ze het laagst en neemt dan in de loop van de dag toe, tot in de avond. Daarna zet weer de daling in.

Hele lage temperaturen worden wel gezien bij kinderen die net herstellen van een infectie met hoge koorts. De temperatuurregeling schiet dan als het ware tijdelijk door. Temperaturen tot 34 graden Celsius kunnen dan voorkomen en ook die zijn niet gevaarlijk. Met wat extra dekens herstelt de lage temperatuur vanzelf.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.