Waarom boert mijn baby zo vaak?

Getty Images

Mijn zoon van 10 maanden heeft verborgen reflux. Daarvoor krijgt hij elke dag Nexium. Toch heeft hij elke dag last van boertjes, wel zestig op een dag. Die boertjes zitten hem ook steeds dwars, waardoor hij vaak huilt. Wat kan dit zijn?

Fausia

Herman van Tinteren, kinderarts

In je vraag geef je aan dat je zoontje wordt behandeld met Nexium voor verborgen reflux. Nexium behoort tot de zogenoemde protonpompremmers en vermindert de aanmaak van zuur in de maag. Meestal wordt er een proefbehandeling gegeven welke bij terugkeer van de klachten na het staken ervan, wordt hervat.

Ik neem aan dat er bij hem duidelijke klachten bestonden van refluxziekte. Dat wil zeggen dat er verdenking was op terugloop uit de maag naar de slokdarm, met aanzienlijke klachten. Van een collega heb je dan dan adviezen gekregen conform de Richtlijn zoals die door de Nederlandse kinderartsen betreffende dit onderwerp wordt toegepast. Momenteel heeft je zoontje vooral last van frequent boeren. Dit is waarschijnlijk geen gevolg van de reflux, noch van de medicatie.

Inslikken van lucht

Een mogelijkheid is wel het overmatig inslikken van lucht. Bij baby’s is er een beperkte mogelijkheid om dit te behandelen.

Om het probleem van het 'luchtslikken' aan te pakken kun je volgens mij het beste nog eens contact opnemen met de behandelend arts. Hij of zij kan ook met je bespreken hoe het beste met de refluxtherapie door te gaan.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.