Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 28 mei 2017

Wat is groeipijn?

Tips om klachten te verminderen

Het zou in de puberteit voorkomen, maar volgens sommigen begint het al bij peuters. Ook zou het niet per se te maken hebben met groeien. Wat is groeipijn eigenlijk?

Zeker één op de vijf kinderen heeft er last van: pijn in beide benen, meestal rond de knieën, kuiten, scheen- of dijbenen. Dit verschijnsel wordt groeipijn genoemd. Meestal komt de pijn 's nachts opzetten en is er overdag weinig van te merken. De pijn kan de hele nacht aanhouden.

Waarom juist 's nachts?

Meestal komt de pijn in aanvallen die ongeveer een kwartier duren. Het kind voelt scherpe pijnscheuten diep in het been en soms ook in de armen. Groeipijn kan gepaard gaan met hoofdpijn, buikpijn, huilbuien of vermoeidheid. Het is verder ongevaarlijk.

Groeipijn komt dus vooral 's nachts voor. Volgens wetenschappers van de University of Wisconsin is dat goed te verklaren. Ze deden onderzoek naar de groei van lammetjes. Daarbij stelden ze vast dat botgroei vooral 's nachts plaatsvindt.

Ze ontdekten verder dat de botten alleen groeiden als de dieren lagen. Er rust dan geen gewicht op de poten en waarschijnlijk hindert belasting de groei. Dat verklaart waarom kinderen overdag geen last hebben van groeipijn. Ze belasten dan hun botten en gewrichten door te lopen en spelen.

Groeispurt

Groeipijn komt vooral voor tijdens de zogehete 'groeispurts' en heeft dus wel degelijk met het groeiproces te maken. De eerste groeispurt kan al voorkomen op een leeftijd van drie jaar oud.

Groeispurts kunnen duren tot aan het einde van de pubertijd. Tijdens de groeispurts groeien kinderen het snelst. Als een kind in een jaar zeven centimeter groeit, groeit het niet elke nacht evenveel. Het groeien gebeurt in spurts en daarom duurt groeipijn maar even.

Hoe ontstaat het?

Tijdens de groeispurts ontstaat er grote rek van spieren en pezen bij hun aanhechting aan de botten. Botten groeien sneller dan spieren en dit veroorzaakt de rek van spieren en pezen. De rek is waarschijnlijk de oorzaak van groeipijn.

Helemaal zeker is dit echter niet! Wanneer kinderen pijn voelen en onderzocht worden, is er geen lichamelijk bewijs te vinden. Op röntgenfoto's is niets te zien en ook roodheid of stijfheid valt niet te constateren.

Wat is eraan te doen?

Groeipijn is onschuldig en niet gevaarlijk voor de gezondheid. Als een kind erg veel last heeft van groeipijn, kun je een aantal dingen doen:

 • Paracetamol of Sinaspril toedienen.
 • Een lichte massage geven.
 • Een koude doek met water en citroensap op de pijnlijke plekken leggen.
 • De pijnlijke plekken warm maken met een kruik, hotpack of warme doek.
 • Spierstrekoefeningen doen. De oefeningen zorgen voor een betere bloeddoorstroming in de spieren en dit kan de pijn verzachten.

Bij aanhoudende pijn in de armen of benen is het verstandig om een huisarts te raadplegen. Dit is ook aan te raden als het kind één van de volgende symptomen vertoont:

 • Slechts pijn in één been. 
 • Koorts die je niet kunt verklaren.
 • Zowel 's nachts als overdag last van pijnklachten. 
 • Langer dan een half jaar last van pijnklachten.
 • Een abnormale zwelling. 
 • Zoveel pijn dat het zijn been of arm bijna niet meer kan bewegen.

Reactie toevoegen

11 Comments

Door Stomme Kut hoer... (niet gecontroleerd) op zo, 01/29/2017 - 00:08

waar gaat dit over ik heb pijn aan mijn botten maar vind niks terug hier gaat het alleen over sexueel gedrag!

Door CristianDelBianco (niet gecontroleerd) op zo, 01/29/2017 - 00:08

ik heb groeipijn en mijn zoon is een beetje irritant en me vrouw die is nu weg ik weet niet wat ik moet doen

Door Anouk (niet gecontroleerd) op wo, 01/04/2017 - 01:53

Ik ben 16 ( bijna 17) en heb dit nog steeds terwijl ik al een tijdje ben gestopt met groeien ;)

Door s (niet gecontroleerd) op ma, 12/26/2016 - 23:55

ik had er ook altijd last van, een (kinder)paracetamol werkte altijd snel bij mij. Warm en koud kan allebei, bij mij werkte koud altijd beter, maar het kan bij uw dochter anders zijn

Door Nina (niet gecontroleerd) op ma, 10/03/2016 - 21:15

Ik heb zelf al zo lang als ik me kan herinneren last van "groeipijn" (ik ben nu 13). Bij mij wordt de pijn erger als ik het koel maak dus ik gebruik meestal een hittepit. Als de warmte weg is komt de pijn bij mij gewoon weer terug dus ik neem altijd 400 mg ibuprofen als ik al voel dat ik er last van ga krijgen in de nacht. Wat je ook kunt proberen is een zalf die warm wordt op de zere plekken smeren. Ik hoop dat je hier iets aan hebt :). Ik weet nog hoe ik altijd mijn ouders wakker hield.

Door Ester (niet gecontroleerd) op do, 06/09/2016 - 23:05

Moet je het nou warm of juist koel maken?? In de tekst wordt beide genoemd. Mijn dochter heeft wekelijks een avond pijn, ik weet echt niet meer of het nou groeipijn is of niet...

Door Balhaar (niet gecontroleerd) op do, 03/24/2016 - 23:30

Ik heb pijn in mijn botten is dit normaal?

Door Folkert (niet gecontroleerd) op ma, 08/10/2015 - 17:00

Mijn reumatoloog vertelde mij dat groeipijn niet bestaat. Er moet simpel onderzoek gedaan worden naar de oorzaak van de pijn.

Door mark (niet gecontroleerd) op zo, 01/25/2015 - 13:16

Mijn benen (vooral knieën) doen altijd pijn en met het buigen van mijn knieën hoor en voel ik 9 van de 10 keer een knak. Anderen horen dit ook weleens. Zo hard knakken ze! Ik heb dit al een hele lange tijd en aan het begin ben ik al bij de huisarts geweest en zei dat dit toch groeipijn is. Ik ben in 5 jaar ongeveer 25 cm gegroeid. Is dat snel zat om voor groeipijn te zorgen, zegmaar?

Door Rik (niet gecontroleerd) op zo, 08/10/2014 - 08:43

Ik heb onzettende pijn aan beide armen is
Dit groeipijn just 4 sure